Sustainably Made Solar Panels

Zonnepanelen die net zo schoon zijn als de energie die ze produceren

Ontdek hoe SunPower zijn duurzame werkwijzen in 2018 heeft verbeterd.
Bedrijf
Zonnepaneel Technologie

Bij SunPower zetten we ons niet alleen in om zonnepanelen met het hoogste rendement in de sector te maken, maar ook om dat op een uiterst duurzame manier te doen. Met andere woorden, we leveren zonnepanelen die net zo schoon zijn als de energie die ze produceren.

Vandaag is het de Dag van de Aarde. Een mooie gelegenheid om in te gaan op de nieuwe versie van ons duurzaamheidsrapport uit 2018. De manier waarop wereldwijd energie wordt opgewekt verandert. En dat komt niet in de laatste plaats door onze klanten.

Update van de impact van ons product in 2018

Wereldwijd zijn er bij klanten van SunPower zonnepanelen met een vermogen van meer dan 10,3 GW in gebruik. Samen hebben deze panelen ongeveer 75 terawattuur aan schone energie opgewekt, wat neerkomt op een afname van de CO2-uitstoot met 43,6 miljoen ton. En voor het juiste perspectief: dat is vergelijkbaar met 11 miljoen minder auto's op de weg gedurende één jaar.1 US EPA Greenhouse Gas Equivalencies Calculator, https://www.epa.gov/energy/greenhouse-gas-equivalencies-calculator.

op het dak zonnepanelen op een huis in Nederland

Waarom is SunPower zo duurzaam? Dat komt door het ongeëvenaarde rendement en de geringe degradatie.2 Op basis van een zoekopdracht naar waarden in datasheets op websites van de 20 grootste fabrikanten volgens IHS, per januari 2019. Vergeleken met een conventioneel paneel produceert een SunPower-zonnepaneel gedurende 25 jaar 60% meer energie met hetzelfde oppervlak.3 SunPower 360 W in vergelijking met een conventioneel zonnepaneel op rasters van dezelfde grootte (260 W, 16% rendement, circa 1,6 m2), 4% hoger rendement (gebaseerd op 3pty-modulekarakterisering en PVSim), 0,75% minder degradatie/jaar (Campeau, Z. et al. 'SunPower Module Degradation Rate', whitepaper van SunPower, 2013). Dat helpt onze klanten de fysieke en ecologische voetafdruk van hun zonne-energieoplossingen te verkleinen. De hogere energieproductie tijdens de levensduur van onze zonnepanelen levert ook een aanzienlijke compensatie op voor de uitstoot van broeikasgassen.

Dit zijn de resultaten waaraan onze klanten in 2018 hebben bijgedragen door te kiezen voor SunPower® panelen:

  • Productie van zonne-energie: 14,5 terawatt (+24% ten opzichte van 2017)
  • Minder CO2-uitstoot: 9,0 miljoen ton (+18% ten opzichte van 2017)

Update van de duurzaamheid van SunPower-producten in 2018

Zonnepanelen wekken duurzame energie op en SunPower wil garanderen dat onze productieprocessen net zo duurzaam zijn als de energie die met onze producten wordt gegenereerd. We streven naar een circulair model: bronnen (energie, water en materialen) worden zorgvuldig gekozen, er wordt meteen vanaf het begin zuinig mee omgesprongen en vervolgens worden deze zo lang mogelijk in gebruik genomen. We hebben pionierswerk verricht op het gebied van duurzaamheid met betrekking tot dit concept van een circulaire economie. Dat komt doordat we vooral onderdelen inzetten met een hoog aandeel gerecycled materiaal (24% van het glas en 20% van de frames die we gebruiken, samen goed voor circa 85% van het gewicht van een SunPower-paneel). Daarnaast geven wij, als eerste en enige fabrikant van zonne-energie, openheid over de onderdelen van onze panelen via het Declare label. SunPower is bovendien mede-oprichter van PV Cycle, de eerste non-profitorganisatie voor de inzameling en recycling van zonnepanelen in Europa.

Uit de statistieken van 2018 blijkt dat niet alleen onze zonnepanelen efficiënt zijn, maar ook ons productieproces. Onze producten helpen honderdduizenden nieuwe klanten hun uitstoot te verminderen en inmiddels richten wij ons op het verlagen van onze eigen uitstoot. We hebben maatregelen genomen om bij de wereldwijde productie onze energie- en watervoetafdruk te verkleinen, waardoor onze processen efficiënter zijn geworden. In 2018 is SunPower erin geslaagd om aanzienlijk duurzamer te werken. De resultaten zijn als volgt:

  • Uitstoot van broeikasgassen: 11% minder CO2/MW geleverd (Scope 1 en Scope 2)
  • Totaal energieverbruik: 14% minder MWh
  • Gegenereerd vast afval: 13% minder in metrische tonnen
  • Percentage gerecycled afval: 89%

Er valt nog genoeg te doen, maar we zijn trots op de resultaten die we op het gebied van duurzaamheid hebben behaald en we hopen dat onze klanten er trots op zijn dat ze voor duurzaamheid kiezen.

Dit jaar, in januari 2019, heeft onze fabriek in Mexicali, Mexico, opnieuw de Zero Waste to Landfill-certificering ontvangen van NSF Sustainability. Dit betekent dat deze vestiging, die producten naar Europa verscheept, meer dan 99% van het afval aan de afvalstroom onttrekt, waardoor 1% of minder op de vuilstort eindigt. In april hebben we ook onze Declare-labels voor alle Maxeon® panelen bijgewerkt. Ten slotte blijven we ons inzetten voor SunPower's wereldwijde beleid voor inzameling en recycling.

We zijn vastbesloten om de manier te veranderen waarop wereldwijd energie wordt opgewekt, en dat delen we met onze klanten. Samen kunnen we écht verschil maken. We denken dat we een fantastische toekomst tegemoet gaan.