Largest Solar Carport Use Maxeon Solar Panels

Carport in Corbas: Twee records op het gebied van zonne-energie

Grootste carport met zonnepanelen in Frankrijk voorziet in de behoeften van het grootste crowdfundingproject
Ondernemingen
Maxeon zonnepanelen
Partners

Belangrijkste feiten:

  • Totale systeemgrootte 16,3 MWp
  • Installatie op carport
  • 20.000 MWh met zonne-energie opgewekte elektriciteit
  • Voorkomt 5,7 ton uitstoot aan CO2 /jaar

Het rustige plaatsje Corbas, net ten zuiden van Lyon, is houder van meerdere records op het gebied van zonne-energie. Niet alleen beschikt deze gemeente over de grootste carport met zonnepanelen in Frankrijk, ook hebben de inwoners bijgedragen aan de financiering. Hiervoor werd het grootste en snelste crowdfundingproject voor zonne-energie in de geschiedenis van het land opgezet: in slechts 4 weken werd € 1,2 miljoen opgehaald. Zoals bij de meeste records geldt ook hier dat deze prestatie niet eenvoudig was.

De uitdaging: Een grote behoefte aan energie, maar beperkt ruimte beschikbaar.

In mei 2018 wilde Neoen, een Franse ontwikkelaar van hernieuwbare energie, de ambitieuze visie van de stad waarmaken, maar het bedrijf werd geconfronteerd met verschillende uitdagingen. De grootste was dat er maar beperkt ruimte beschikbaar was. Neoen moest hiervan optimaal gebruik zien te maken zodat er voldoende energie kon worden opgewekt om te voorzien in de behoeften van ongeveer 80% van de bevolking.

We zien een ongelooflijk grote toename van de vraag naar carports met zonnepanelen, nu de technologie volwassen is geworden en de energiekosten naar een concurrerend niveau zijn gedaald. Exploitanten van parkeerplaatsen willen dat implementatie zo snel mogelijk verloopt om downtime van hun bedrijf tot het minimum te beperken. Dankzij het hoge rendement van SunPower-panelen zijn er minder panelen nodig voor het opwekken van dezelfde hoeveelheid energie. Dat is cruciaal voor het verkorten van installatietijden bij complexere carportinstallaties.
Emmanuel Barry, Sales Manager, Europe Key Accounts, SunPower
SunPower-panelen op een carport met zonnepanelen van Neoen

Copyright © Neoen

De oplossing: SunPower® Maxeon®-zonnepanelen met efficiënt design en hoog rendement

Voor een bestaand parkeerterrein in de buurt van het centrum van de stad ontwierp Neoen een 16 MWp-systeem met 2 tranches, dat op efficiënte wijze overkapping en schaduw biedt voor 4.600 parkeerplaatsen. Bouygues Energies & Services heeft de beide zonne-energiesystemen op 12,5 hectare geïnstalleerd en is de komende 20 jaar verantwoordelijk voor het onderhoud. Bovendien werd al het constructiewerk in fasen uitgevoerd, zodat de huidige eigenaar, Groupe Charles André, het parkeerterrein zonder onderbreking voor klanten kon openhouden.

Neoen zag onmiddellijk het belang van panelen met hoog rendement in en koos daarom voor SunPower® Maxeon 2-zonnepanelen. Maxeon 2-panelen combineren een hoog rendement met optimale duurzaamheid1 Jordan, et. al. Robust PV Degradation Methodology and Application. PVSC 2018 en de allerbeste garantie2 Op basis van onderzoek in januari 2019 naar garanties op websites van de 20 grootste fabrikanten volgens IHS, 2018. die vandaag op de markt beschikbaar is. Er is een carport gebouwd die op de lange termijn meer besparingen oplevert, omdat de panelen gedurende de eerste 25 jaar 20-35% meer energie opwekken dan conventionele zonnepanelen op hetzelfde oppervlak.3 SunPower 327 W, 20,1% rendement, in vergelijking met een conventioneel zonnepaneel op rasters van dezelfde grootte (280 W multi, 17% efficiënt, circa 1,64 m²) of (310 W mono PERC, 19% efficiënt, circa 1,64 m²), 8% meer energie per watt (gebaseerd op PVSim voor een gemiddeld Amerikaans klimaat), 0,5% minder degradatie/jaar (Jordan, et. al. Robust PV Degradation Methodology and Application. PVSC 2018).

“SunPower-technologie is ideaal voor dit type carports, waar maximaal rendement is vereist”, aldus Matthieu de Cointet, Directeur van France Solar Development, Neoen. “Corbas is een succes als de grootste carport met zonnepanelen van Frankrijk. Zonder de hulp van onze partners was het ons nooit gelukt om een dergelijk ambitieus energieproject voor deze gemeenschap te realiseren.”

Wat ingewikkeld is, eenvoudig maken

De engineers van Neoen moesten niet alleen een complex bouwproject uitvoeren, ze kregen ook te maken met tal van uitdagingen op het gebied van logistiek en projectmanagement. Tijdige levering en installatie waren cruciaal: Het parkeerterrein moest tijdens de installatie van de zonnepanelen gewoon open blijven, omdat het fungeert als hub voor het parkeren van nieuwe voertuigen voordat deze voor verkoop naar dealers gaan.

SunPower slaagde erin om alle 37.620 SunPower Maxeon 2-zonnepanelen in 61 rasters te leveren in een periode van 5 maanden, vanaf de gunning van het project in 2017 tot de ingebruikname in 2019.

SunPower Maxeon-panelen in een carport met zonnepanelen van Neoen

Copyright © Neoen

Win-Win-Win: voordelen op alle fronten

Carports met zonnepanelen zoals in Corbas worden vanuit logistiek en financieel oogpunt steeds interessanter in stedelijke kernen over de hele wereld, en bieden voordelen voor meerdere partijen. Het is mogelijk om bestaande terreinen te gebruiken, met als extra voordeel dat de voertuigen worden beschermd en dat schone energie wordt opgewekt. Door zonne-energieprojecten in de buurt van stadscentra te bouwen, is de toegangsweg tot het elektriciteitsnet van de stad korter, wat resulteert in minder transmissieverlies. Bovendien worden carports met zonnepanelen steeds populairder en zien steeds meer exploitanten van parkeerterreinen in dat ze kunnen profiteren van het milieuvriendelijke imago en de extra inkomsten.

Carports kunnen ook een belangrijk middel zijn om duurzaamheidsdoelen te behalen. Frankrijk heeft een nieuwe energiestrategie geformuleerd waarin het land zich ten doel stelt om tot 2025 aanbestedingen uit te schrijven voor 17,2 GW aan zonne-energieprojecten. In het licht daarvan is een toename van het aantal carports met zonnepanelen cruciaal. Deze twee projecten voor carports met zonnepanelen in Corbas zijn toegekend na een aanbesteding van de Franse commissie voor energieregulering. De aanbesteding werd nationaal uitgeschreven voor het ontwikkelen van zonne-energieprojecten met het oog de doelstellingen van het land op het gebied van duurzame energie. Voor het project in Corbas werd gekozen voor SunPower Maxeon®-technologie vanwege de combinatie van een hoge vermogensdichtheid, een hoge opbrengst en een totale lage koolstofvoetafdruk.

Misschien wel het belangrijkste resultaat is dat zonne-energie ook een schot in de roos blijkt te zijn voor de mensen die in Corbas wonen en werken. Hoewel ze nationale recordhouder zijn voor de grootste carport met zonnepanelen en als beste crowdfunders van Frankrijk, ligt de echte overwinning dichter bij huis: 20.000 MWh schone zonne-energie voorziet 80% van de huizen in Corbas van stroom.

Corbas is op drie punten een succes voor Neoen: het is het grootste fotovoltaïsche overkappingsproject van Frankrijk, het is in recordtijd voor een deel via crowdfunding gefinancierd en de buurtbewoners hebben bijgedragen aan het project. We zijn enthousiast en trots, en onze oprechte dank gaat uit naar de autoriteiten van Lyon, onze partners en de inwoners van de departementen Ain, Isère, Loire, Rhône en Saône-et-Loire. Zonder hun hulp waren we er nooit in geslaagd om zo'n ambitieus project te realiseren.
Xavier Barbaro, voorzitter van de Raad van Bestuur en Chief Executive Officer van Neoen

Houd grip op uw energiekosten.

Ontdek hoeveel uw bedrijf kan besparen met zonne-energie.
Neem contact met ons op
Vul het onderstaande formulier in.
Adres
Gelieve enkel cijfers in te voeren, zonder spaties.

Wanneer u uw gegevens naar SunPower stuurt, gaat u akkoord met de gebruiksovereenkomst en het privacybeleid van SunPower.