Rooftop Solar System on Powerhouse

Duurzaam ontwerpen van Powerhouses

De uitstoot van broeikasgassen heeft in 2019 voor het derde jaar op rij wereldwijd een recordhoogte bereikt.1https://www.europeanscientist.com/en/environment/global-carbon-emissions-reach-record-high-for-third-consecutive-year/ Aan de andere kant zien we een nieuwe trend in het duurzaam ontwerpen van gebouwen, waarbij gebruikt wordt gemaakt van energiepositieve toepassingen als zelf opgewekte zonne-energie.
Ondernemingen
Maxeon zonnepanelen

Volgens het World Resources Institute verbruiken gebouwen een derde van alle energie wereldwijd en produceren ze een kwart van de totale uitstoot van koolstofdioxide. Hoe dat komt? In verreweg de meeste commerciële gebouwen wordt tegenwoordig nog steeds hopeloos inefficiënt met energie omgegaan en wordt voor het opwekken ervan vooral gebruikgemaakt van fossiele brandstoffen.

Maar er is inmiddels sprake van een beweging waarbij gebouwen worden getransformeerd van energieverbruikers in energieproducenten.

Een designteam in Noorwegen maakt op een slimme en nieuwe manier gebruik van energiepositieve concepten om gebouwen te ontwerpen, van energie te voorzien en uiteindelijk ook weer af te breken. Powerhouse is een samenwerkingsverband van de branchepartners EntraSkanska, ZERO, Snøhetta en Asplan Viak waar onderzoek, ontwerp en ontwikkeling gebundeld worden. Het team neemt afstand van het aloude principe "vorm volgt functie", maar geeft prioriteit aan het milieu en specifiek, het effectief gebruiken en distribueren van energie.

Energiepositieve eigenschappen

Energiepositieve gebouwen produceren meer schone, hernieuwbare energie dan ze tijdens hun levensduur verbruiken, inclusief de bouw en het afbreken ervan. Ze compenseren zelfs voor de energie die nodig is geweest om de materialen te produceren waarmee het gebouw is gebouwd.

Het nieuwste voorbeeld van deze benadering is Powerhouse Brattørkaia, een energiepositief kantoorgebouw in het meest noordelijke gedeelte van Noorwegen. In het gebouw zijn diverse hightech- en lowtech-oplossingen toegepast om het energieverbruik voor dagelijkse activiteiten te verminderen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld grote hoeveelheden isolatie en slimme oplossingen voor luchtstromen waardoor er minder verwarmd hoeft te worden. Voor opwarming en koeling wordt zeewater gebruikt. In het hele gebouw wordt optimaal gebruikgemaakt van daglicht en wordt kunstlicht tot het minimum beperkt.

Het dak van het Powerhouse Brattørkaia telt in totaal 1.157 SunPower Maxeon-zonnepanelen die per jaar gemiddeld 358.000 kWh energie opwekken.

Het dak van het Powerhouse Brattørkaia telt in totaal 1.157 SunPower Maxeon-zonnepanelen die per jaar gemiddeld 358.000 kWh energie opwekken.

De zonnepanelen op het dak zijn elegant ontworpen en deskundig geïnstalleerd door SunPower's lokale partner Solcellespesialisten. Ze wekken meer dan voldoende energie op om het gebouw het hele jaar door van stroom te voorzien en te compenseren voor de totale energiekosten tijdens de levensduur van het gebouw, zo'n 60 jaar.

Het is onze missie om elk gebouw energiepositief te maken. Dat betekent dat de barrières voor de branche door ons moeten worden weggenomen. We willen laten zien dat we de technologie en de kennis in huis hebben en aantonen dat dit geen toekomstmuziek is.
Rune Stene, Director of Technology bij Skanska

Op zoek naar het juiste basismateriaal

Het is op zich al een hele prestatie om een gebouw te ontwerpen dat in de eigen energiebehoefte voorziet. Het vraagt echter nog iets extra's wanneer we de energie willen compenseren die nodig is voor alle materialen die nodig zijn voor de bouw van het gebouw.

"We moesten producten hebben waarvan documentatie beschikbaar was over de gebruikte energie voor de grondstoffen en de fabricage," verklaart Cecilie Jonassen, Director of Business Development bij Solcellespesialisten.

Toen er zonnepanelen voor het project geselecteerd moesten worden, koos het team voor SunPower Maxeon. Deze panelen leveren over een periode van 25 jaar tot 35% meer energie met hetzelfde oppervlak dan conventionele panelen.2 SunPower 400 W, 22,6% rendement, in vergelijking met een conventioneel zonnepaneel op rasters van dezelfde grootte (310 W mono PERC, 19% efficiënt, circa 1,64 m²)  SunPower's hoge rendement, de uitstekende weerstand tegen windbelasting en spectrale voordelen waren van cruciaal belang voor de locatie. Het was echter de inzet voor duurzaamheid van SunPower die doorslaggevend was voor het sluiten van de deal. In 2019 was SunPower winnaar van de eerste jaarlijkse Sustainability Award van pv magazine en we zijn trots op onze toonaangevende positie in duurzame zonne-energie. Toen het Powerhouse-team een leverancier moest kiezen, maakte het Declare-label van SunPower – vergelijkbaar met een gezondheidslabel op een voedingsproduct – het verschil.

Een Declare-label geeft ontwerpers inzicht in hoe producten worden gemaakt inclusief informatie over grondstoffen, plaats van fabricage, verwachte levensduur en hergebruik. SunPower is wereldwijd de eerste en enige fabrikant van zonnepanelen die deze informatie en transparantie biedt. Zoals het Declare-label aangeeft, zijn SunPower's Maxeon DC-zonnepanelen vrij van schadelijke stoffen als lood en cadmium en zijn er bij het recyclen geen procedures voor de omgang met gevaarlijke stoffen nodig. SunPower maakt bovendien gebruik van een programma voor duurzaamheid in de gehele supply chain. Zo helpen wij onze leveranciers om te voldoen aan onze eisen ten aanzien van het milieu, gezondheid, veiligheid, werkomstandigheden, ethiek en chemische stoffen.

Declare-label voor Maxeon 2 & 3Declare-label voor Maxeon 5

SunPower is de eerste en enige fabrikant van zonnepanelen die via het  Declare-label openheid biedt over de grondstoffen voor onze panelen.

Voor zijn verdiensten heeft Powerhouse Brattørkaia een 'uitmuntend' certificering  ontvangen van BREEAM. Dat is de hoogst mogelijke score van 's werelds toonaangevende beoordelingsmethode voor duurzaamheid, waarbij wordt gelet op milieutechnische, sociale en economische duurzaamheidskenmerken. De oplossingen zijn in lijn met het UNFCCC-akkoord van Parijs om te streven naar beperking van de opwarming van de aarde tot 1,5 graad Celsius.

Om dit doel te bereiken, moeten gebouwen deel uitmaken van de oplossing. Powerhouse Brattørkaia laat zien wat er mogelijk is als milieuafwegingen prioriteit krijgen in het ontwerp. SunPower is er trots op dit team te mogen ondersteunen. Lees voor meer informatie over het ontwerp van zonnepanelen van Powerhouse Brattørkaia de case study 'Vermogen in overvloed'.

Wilt u bijdragen aan duurzaamheid? Neem contact met ons op.

Ja!
Vul het onderstaande formulier in.
Adres
Gelieve enkel cijfers in te voeren, zonder spaties.

Wanneer u uw gegevens naar SunPower stuurt, gaat u akkoord met de gebruiksovereenkomst en het privacybeleid van SunPower.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.