Solar Technology Car - Team Eindhoven

Een energiecentrale op wielen

Stella Era: viervoudig winnaar verlegt de grenzen voor rijden op zonne-energie
Zonnepaneel Technologie
Solar Pioneers

Je bevindt je op een afgelegen snelweg en er is geen tijd meer te verliezen.

Een krachtige tegenwind geeft je op zonne-energie aangedreven auto ervan langs terwijl je worstelt met het stuur. Je wordt verblind door de schittering van de middagzon. Het vermogen van de accu neemt af. En je hebt nog 120 kilometer te gaan tot de eindstreep. 

Je spreekt jezelf moed toe. Je moet het halen - je móet! Niet gewoon voor jezelf, maar voor je teamgenoten. Je instructeurs. Je familie. 

En voor de toekomst van mobiliteit.

De wagen van Team Eindhoven op weg

De Stella Era haalde een gemiddelde snelheid van meer dan 85 km/u in de zinderende hitte van de woestijn van Australië.

De uitdaging aangaan

Om de twee jaar nemen studenten uit 24 landen van over de hele wereld het tegen elkaar op in een wedstrijd voor auto's die rijden op zonne-energie. Deze prestigieuze wedstrijd, de Bridgestone World Solar Challenge, is een ware uitputtingsslag. Elk van de met zonne-energie aangedreven auto's is bedacht, ontworpen en met de hand gebouwd voor een reis van 3.000 kilometer over enkele van de meest uitdagende trajecten ter wereld - voornamelijk op zonnekracht.1 Teams mochten tijdens de wedstrijd twee keer opnieuw opladen. Maar de Stella Era genereerde ongeveer 46 kWh aan zonne-energie tijdens de race

In oktober 2019 deed een recordaantal van 53 teams mee. Iedere groep bestond uit knappe koppen die allemaal maar één doel hadden: bijdragen aan een snelle overgang naar een toekomst met schone energie.

Wij presenteren niet alleen een nieuwe auto op zonne-energie, maar een nieuw tijdperk waarin auto's geen energieverbruikers maar energiebronnen zijn.
Carijn Mulder, teammanager van Solar Team Eindhoven

Het was de 15e keer dat de reis van Top End naar Adelaide werd afgelegd, met een indrukwekkende zege in de cruiserklasse voor techniekstudenten van de Technische Universiteit Eindhoven. Solar Team Eindhoven heeft vier keer op rij de eerste prijs gewonnen en is daarmee de enige winnaar in de cruiserklasse sinds het begin in 2013. En de zonnetechnologie van SunPower heeft voor iedere kilometer daarvan het vermogen geleverd.

Team Eindhoven aan de finish

Een juichend Solar Team Eindhoven viert de vierde overwinning van de Cruiser Cup. 

Cruisen op schone energie

Sinds 2013 heeft Solar Team Eindhoven elke keer weer het maximale uit het vermogen van de zon gehaald door auto's te ontwerpen die energiepositief zijn. Dit wil zeggen dat de accu's tijdens het rijden worden opgeladen. De vierpersoonsauto uit 2019, de Stella Era, betekende een stap vooruit in deze traditie door de integratie van verschillende innovaties die allemaal nieuw waren in de geschiedenis van de Bridgestone World Solar Challenge.

De ongelooflijke energieproductie van de Stella Era begint bij de bron: SunPower Maxeon-zonnecellen. Team Solar Eindhoven kiest elk jaar opnieuw voor SunPower-technologie omdat ze weten dat onze Maxeon-cellen over een periode van 25 jaar met hetzelfde oppervlak 30% meer energie leveren dan conventionele zonnepanelen.2 SunPower 400 W, 22,6% rendement, in vergelijking met een conventioneel zonnepaneel op rasters van dezelfde grootte (310 W mono PERC, 19% rendement, circa 1,64 m²) . En zij zijn niet de enigen: particulieren en bedrijven over de hele wereld kiezen voor dezelfde Maxeon-technologie vanwege het ongeëvenaarde rendement van zonne-energie.3 Op basis van een zoekopdracht in datasheets op websites van de 20 grootste fabrikanten volgens IHS, per mei 2019. .

De beste auto's op zonne-energie kunnen tot maar liefst 1200 kilometer afleggen zonder op te laden. Dat is veel beter dan de meeste elektrische auto's die momenteel op de markt zijn.
Chris Selwood, directeur van het evenement

Een auto die de zon volgt

Een van de meest indrukwekkende eigenschappen van de Stella Era is 'autonome verplaatsing'. De auto kan de intensiteit van de zon op een parkeerplaats detecteren en zichzelf opnieuw parkeren op een plaats met meer zonlicht. Deze vernuftige parkeerfunctie maakt gebruik van informatie als het weerbericht, aanstaande evenementen in de agenda en persoonlijke voorkeuren. 

Het is een briljant concept: een auto die de zon volgt. En zelfs wanneer er niet al te veel zonlicht is, wordt er maximaal vermogen geproduceerd door de hoge gevoeligheid van de SunPower-technologie. SunPower Maxeon-zonnecellen zijn uitermate gevoelig voor blauw licht (vroeg op de dag of wanneer het bewolkt is) en voor rood licht (laat op de dag). Door al vroeger op de dag stroom op te wekken en langer ingeschakeld te blijven, biedt de SunPower-technologie de Stella Era (en huiseigenaren waar dan ook ter wereld) extra voordelen.

Een pauze tijdens de race

Een van de schaarse mogelijkheden om even pauze te nemen en stil te staan bij het vermogen van de zon om ons leven ingrijpend te veranderen.

 

Luchtopname van Team Eindhoven en hun auto op zonne-energie

 

Bent u klaar om te profiteren van de mogelijkheden van zonne-energie?

Ja
Vul het onderstaande formulier in.
Adres
Gelieve enkel cijfers in te voeren, zonder spaties.

Wanneer u uw gegevens naar SunPower stuurt, gaat u akkoord met de gebruiksovereenkomst en het privacybeleid van SunPower.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.