Tanking Company Turns Solar Header Image

Malta - deel 3: Internationaal tankbedrijf stapt over op zonne-energie voor een betrouwbare energievoorziening aan de kust

Malta - deel 3: Bedrijven aan de kust, die te kampen hebben met barre omstandigheden, ondervinden dat zonnepanelen van SunPower een schone, duurzame oplossing zijn.
Ondernemingen
Maxeon zonnepanelen
Partners

Langs de kust van Malta kan de windsnelheid soms een recordniveau halen. Zo bereikte de wind tijdens een storm in 2019 een snelheid van maar liefst 133 km per uur. Malta ligt in het hart van de Middellandse Zee. Het eiland is daarmee een strategisch centrum voor de scheepvaart en een knooppunt voor de handel tussen Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Gezien het handelsverkeer zijn de veiligheid en beveiliging van de havens op Malta essentieel.

“Malta is een stipje in de Middellandse Zee”, zegt David Muscat, Deputy Technical Manager van Oiltanking Malta Ltd. “Maar door onze strategische locatie laden en lossen we vracht van en naar vele landen over de hele wereld."

Schepen kunnen aanleggen bij een van de vier steigers voor het laden en lossen bij de opslagtanks op de terminal. Producten worden ook met behulp van speciale pompen van de ene naar de andere tank overgebracht.

Close-up van een SunPower-zonnepaneel

Deputy Technical Manager David Muscat van Oiltanking Malta Ltd. bespreekt de prestaties van een SunPower® Maxeon®-raster van zonnepanelen met Mario Cachia, CEO van Alternative Technologies Ltd.

Dit product vereist veerkrachtige tankfaciliteiten. En enorm veel vermogen.

Marquard & Bahls AG, gevestigd in Hamburg, Duitsland, is een van de grootste onafhankelijke operators van tankterminals ter wereld. Het bedrijf bezit en beheert 73 terminals in 24 landen op vijf continenten, waaronder de Maltese dochteronderneming, Oiltanking Malta Ltd.

In Malta worden vooral chemicaliën, gassen en brandstof voor luchttransport opgeslagen. Maar toen het bedrijf op zoek ging naar mogelijkheden om de energievoorziening op Malta betrouwbaarder te maken, koos het voor zonne-energie.

“Hernieuwbare energie en duurzaamheid zijn belangrijk omdat ons moederbedrijf kiest voor ecologisch verantwoorde bedrijfsvoering”, zegt David Muscat, Deputy Technical Manager, Oiltanking Ltd.

Alternative Technologies Ltd., een geautoriseerde partner van SunPower, heeft een PV-zonnesysteem geïnstalleerd op het dak van drie onderstations en een kantoor. Er zijn in totaal 368 SunPower® Maxeon® 3-zonnepanelen geïnstalleerd, die samen naar schatting 192.000 kWh schone energie per jaar kunnen opwekken. Dit vermindert de uitstoot van koolstofdioxide met een hoeveelheid die vergelijkbaar is met die van 332.000 personenauto's per jaar.1 Bron: calculator van epa.gov voor CO2-equivalenten.

De uitdaging was om op de daken van deze gebouwen zoveel mogelijk vermogen en energie op te wekken. We hebben voor SunPower-zonnepanelen gekozen omdat deze meer vermogen leveren op hetzelfde oppervlak.
David Muscat, Deputy Technical Manager van Oiltanking Malta Ltd.

Vermogensdichtheid is het bekendste voordeel van SunPower Maxeon-zonnepanelen. Deze panelen bieden immers het hoogste rendement op de markt 2 Op basis van een zoekopdracht in datasheets op websites van de 20 grootste fabrikanten volgens IHS, per mei 2019. en genereren gedurende de eerste 25 jaar 35% meer energie op hetzelfde oppervlak.3 SunPower 400 W, 22,6% rendement, in vergelijking met een conventioneel zonnepaneel op rasters van dezelfde grootte (310 W mono PERC, 19% efficiënt, circa 1,64 m²)  Ze zijn ook nummer 1 voor wat betreft duurzaamheid.4 Jordan, et. al. Robust PV Degradation Methodology and Application. PVSC 2018

“Maxeon-celtechnologie is duurzaam vanwege zijn massief koperen onderlaag, maar biedt ook het hoogste rendement in de branche. Hierdoor kunnen onze klanten meer geld besparen, ook als er weinig ruimte op het dak is en zelfs in moeilijke omstandigheden”, zegt Mario Cachia, CEO van Alternative Technologies Ltd.

De elementen trotseren: zout, wind en schaduw

De haventerminal van Malta is gebouwd volgens de strengste internationale normen voor engineering en veiligheid. Dus toen een internationale koploper zoals Marquard & Bahls op zoek ging naar een zonne-energiesysteem voor zijn vestiging, zocht het een oplossing met de hoogst mogelijke betrouwbaarheid.

“Zonne-energie is een langetermijninvestering. We hadden een oplossing nodig die zelfs onder deze barre omstandigheden de tand des tijds kan doorstaan”, voegt David daaraan toe. “Na uitvoerig onderzoek is de keuze uiteindelijk op SunPower gevallen.”

In gebieden aan de kust is zoutnevel niet alleen een element dat foto's van toeristen extra idyllisch maakt, het is ook harde realiteit.

“De zee vormt zelf een probleem vanwege het hoge zoutgehalte dat in de atmosfeer wordt gecreëerd”, legt Mario uit. “Omdat we zo dicht bij zee zitten, moesten we erop kunnen rekenen dat het geselecteerde zonnepaneel bestand zou zijn tegen de barre omstandigheden en de hoge concentratie aan zout.”

Zoutnevel kan bij sommige zonnepanelen corrosie veroorzaken, waardoor de opbrengst ervan in de loop der tijd afneemt. Maar SunPower-zonnepanelen hebben bewezen dat ze bestand zijn tegen corrosie. Dat komt door de gepatenteerde vertinde metalen onderlaag van de Maxeon-cel, die uniek is in de branche. De inkapseling die SunPower zelf heeft ontwikkeld, biedt ook een uitstekende weerstand tegen vocht of spanningsbelasting, zoals potentieel geïnduceerde degradatie (PID), een aantasting die wordt versneld door zout en vocht.5 https://www.nrel.gov/pv/assets/pdfs/2014_pvmrw_68_tanahashi.pdf, Suzuki, et al., Acceleration of Potential-Induced Degradation by Salt-Mist Preconditioning in Crystalline Silicon Photovoltaic Modules, Japanese Journal of Applied Physics, juli 2015.

Naast deze productvoordelen profiteren klanten van de toonaangevende 25 jaar Volledige Betrouwbaarheidsgarantie van SunPower, waarmee ook zoutnevel en zoute lucht in kustgebieden worden gedekt. In de garantie van veel fabrikanten van conventionele zonnepanelen worden kustgebieden uitgesloten.

Zicht op OilTanking, Ltd. vanaf de kustlijn

Het 128kWp SunPower-systeem op meerdere gebouwen van Oiltanking Malta Ltd., waar sprake is van harde wind uit zee, zoutnevel en periodieke schaduw, die voor conventionele panelen ernstige technische problemen zoden opleveren.

Harde wind is een andere constante factor in elke zeehaven, en Malta is daarop geen uitzondering.

De SunPower-zonnepanelen die bij de vestiging van Oiltanking zijn geplaatst, zijn gecertificeerd bestand tegen cyclonen met een druk van meer dan 6400 Pa,6 AS/NZS4040.2 en AS/NZS1170.2 volgens HSEC-rapport E160520 en ACE-rapport 19-0381.02. het equivalent van 375 km per uur,7 https://www.eurocodeapplied.com/ gaat uit van een hoogte van 30 m en open terrein.  wat meer is dan categorie 5 op de schaal waarmee cyclonen naar hun kracht worden ingedeeld.8 https://en.wikipedia.org/wiki/Tropical_cyclone_scales

Klanten moeten er rekening mee houden dat zonne-energiesystemen in gebieden met harde wind zorgvuldig moeten worden ontworpen door lokale experts en correct moeten worden geïnstalleerd in overeenstemming met lokale richtlijnen, voorschriften en zorgvuldig gekozen apparatuur. Experts uit de sector geven echter aan dat het essentieel is om voor het ontwerp van een dergelijk systeem te kiezen voor een zonnepaneel dat tegen harde wind is bestand.9 https://rmi.org/solar-under-storm-designing-hurricane-resilient-pv-systems/

Gezien de weersomstandigheden op Malta in het verleden is dit uiterst relevant. In februari 2019 werd Malta getroffen door naar verluidt de zwaarste storm sinds 1982, met windstoten die een recordsnelheid van maar liefst 133 kilometer per uur bereikten.10 Bron: Worst Storm Since 1982’ Saw Record Gusts of 133km/h – Muscat, Times Malta, februari 2019. De zonnepanelen van SunPower waren bestand tegen de barre omstandigheden van de zwaarste storm in 50 jaar en zijn voorbereid op extreme weersomstandigheden in de toekomst.

Harde wind en hoge golven bij de vestiging van Oiltanking en de zonnepanelen van SunPower begin 2019.

Wind uit zee en een constante zoutnevel zijn voor de meeste zonnepanelen al voldoende uitdaging, maar het systeem in de terminal van Malta kreeg daarnaast te maken met schaduw die periodiek afkomstig is van de omliggende objecten die boven het kantoor uittorenen.

Hoewel periodieke schaduw niet ideaal is voor zonne-energie, komt schaduw van gevallen bladeren of obstakels op daken in de praktijk maar al te vaak voor. Gelukkig voor het team in Malta beschikken SunPower Maxeon-cellen over een ingebouwde bescherming tegen schaduw, zodat gedeeltelijke schaduw veel minder impact heeft. Aangetoond is dat Maxeon 3-zonnepanelen 30% meer energie opwekken in omstandigheden met gedeeltelijke schaduw.11 "SunPower Shading Study” van PV Evolution Labs, 2013. Vergeleken met conventionele zonnepanelen met contacten aan de voorzijde.

SunPower Maxeon-cellen hebben een unieke architectuur die anders reageert op schaduw dan conventionele cellen. Wanneer schaduw op de cellen valt, genereren ze 90% minder warmte en wordt de warmte gelijkmatig over de cel verspreid,12 Campeau, Z. et al. 'SunPower Panel Degradation Rate', whitepaper van SunPower, 2013 waardoor de temperatuur lager blijft. Dat is een belangrijke factor voor optimalisatie van de prestaties en het verminderen van hotspots.

Uiteindelijk is het team van Oiltanking Malta uiterst tevreden over de eerste kennismaking met zonne-energie.

“We wekken zelfs veel meer [energy] op dan we hadden verwacht. We zijn al bezig met de laatste besprekingen om het geïnstalleerde systeem met 30% uit te breiden”, zegt David. “Oiltanking is erg tevreden over de zonnepanelen die Alternative Technologies heeft geleverd.”

Dat bevestigt ook Mario Cachia, verantwoordelijk voor de installatie van het project: “Het systeem dat bij Oiltanking is geïnstalleerd, voldoet niet alleen aan de verwachtingen op het gebied van energieproductie, het presteert zelfs beter dan voorspeld gezien de barre omstandigheden en de schaduw rondom”, besluit Mario.

Nu Malta alle zeilen bijzet om de EU-doelstellingen voor hernieuwbare energie te halen, zijn de zonnepanelen van Oiltanking een visueel geheugensteuntje dat er een wereldwijde energietransitie op komst is.

Projectoverzicht

Product: 368 Maxeon® 3-zonnepanelen

Projecttype: Dak van een commercieel gebouw aan de kust

Systeemgrootte: 120 kWp, 185 MWh per jaar

Uitdaging Oplossing
pictogram voor beperkt dakoppervlak
Beperkt dakoppervlak
Nr. 1 voor wat betreft rendement van commercieel beschikbare zonnepanelen (meeste vermogen/m2)2 Op basis van een zoekopdracht in datasheets op websites van de 20 grootste fabrikanten volgens IHS, per mei 2019.
Minder degradatie dan conventionele zonnepanelen10 Jordan, et. al. Robust PV Degradation Methodology and Application. PVSC 2018
Gedurende de eerste 25 jaar 35% meer energie met hetzelfde oppervlak11 ;SunPower 370 W, 22,7% rendement, in vergelijking met een conventioneel zonnepaneel op rasters van dezelfde grootte (310 W mono PERC, 19% efficiënt, circa 1,64 m²)
pictogram voor barre omstandigheden

Barre omstandigheden:

  Hoge temperaturen

 

  Zoutconcentratie

 

 

  Harde wind

   
   
 26% meer vermogen bij woestijntemperaturen12 Op basis van een zoekopdracht in datasheets op websites van de 20 grootste fabrikanten volgens IHS, per mei 2019.  
   
Vertinde metalen onderlaag ter voorkoming van corrosie
Unieke door SunPower ontwikkelde inkapselingsmethode biedt weerstand tegen vocht
   
Gecertificeerd bestand tegen cyclonen met een druk van meer dan 6400 Pa13 AS/NZS4040.2 en AS/NZS1170.2 volgens HSEC-rapport E160520 en ACE-rapport 19-0381.02.  
25 jaar garantie, toonaangevend in de branche14 Op basis van onderzoek in januari 2019 naar garanties op websites van de 20 grootste fabrikanten volgens IHS, 2018.  
pictogram voor schaduw
Periodieke schaduw
Ingebouwde bescherming tegen schaduw waardoor de panelen 30% meer energie opwekken bij gedeeltelijke schaduw15 "SunPower Shading Study” van PV Evolution Labs, 2013. Vergeleken met conventionele zonnepanelen met contacten aan de voorzijde , genereren Maxeon-panelen 90% minder warmte in de schaduw16 Campeau, Z. et al. "SunPower Panel Degradation Rate", whitepaper van SunPower, 2013  
Aerial view of Oiltanking complex

 

Wilt u elektriciteitskosten besparen voor uw bedrijf
met onze duurzame, efficiënte zonnepanelen?
Neem vandaag nog contact met ons op
Vul het onderstaande formulier in.
Adres
Gelieve enkel cijfers in te voeren, zonder spaties.

Wanneer u uw gegevens naar SunPower stuurt, gaat u akkoord met de gebruiksovereenkomst en het privacybeleid van SunPower.