Hoe kunnen nieuwe energiepositieve gebouwen bijdragen aan vermindering van de uitstoot?
In de bouw- en energiesector ligt het grootste potentieel om de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk terug te dringen en de klimaatverandering aan te pakken. Sterker nog, bedrijven in de sector hebben een verantwoordelijkheid om in te grijpen, omdat de CO2-uitstoot van de bouwsector wereldwijd nog nooit zo hoog is geweest.
Op dit moment is de bouwsector verantwoordelijk voor 38% van de totale energiegerelateerde CO2-uitstoot. Dit is vastgesteld tijdens de recente COP26, de klimaatconferentie van de VN in Glasgow, waarbij werd gekeken naar de manier waarop gebouwen en steden duurzame architectuur kunnen inzetten als reactie op klimaatproblemen.
Energiepositieve gebouwen, ook wel groene gebouwen genoemd, minimaliseren de hoeveelheid energie die ze verbruiken en maximaliseren tegelijkertijd de hoeveelheid schone, hernieuwbare energie die ze opwekken. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van een unieke combinatie van duurzaam ontwerp, techniek en manier van bouwen.
Bij de transitie van gebouwen van energieconsument naar energieproducent gaat Powerhouse aan kop. Dat is een samenwerkingsverband van Entra, Skanska, ZERO, Snøhetta en Asplan Viak. Het meest recente project, Powerhouse Telemark, is een gebouw van 11 verdiepingen met kantoor- en vergaderruimtes en het vierde in een reeks vergelijkbare gebouwen van het team van experts.
Vergeleken met soortgelijke nieuwbouwkantoren ligt het jaarlijkse netto energieverbruik van Powerhouse Telemark 70% lager. Dit komt omdat het gebouw tijdens de levensduur, van bouw tot sloop, meer energie opwekt dan het verbruikt, waarbij het overschot aan energie aan het elektriciteitsnet wordt verkocht.
Een optimaal rendement van zonne-energie dankzij energiepositieve gebouwen
Powerhouse Telemark, een gebouw dat vanwege de unieke geometrische kegelvorm door de lokale bevolking de 'groene diamant' wordt genoemd, is ontworpen om zonne-energie te optimaliseren en te winnen.
Op het schuine dak, op carports en op de fietsenstallingen staan in totaal 489 SunPower Maxeon-zonnepanelen, die jaarlijks 240.000 kWh aan energie opwekken. Dit komt overeen met bijna 20 keer het jaarlijkse energieverbruik van een gemiddeld Noors huishouden.
Zelfs tijdens de lange noordelijke winters genereert Powerhouse waardevolle energie. Dit komt door de geavanceerde zonnetechnologie van SunPower, met baanbrekende panelen die door het unieke en gepatenteerde ontwerp van de cellen veel meer zonlicht absorberen.
De unieke geometrische vorm van het gebouw doet de rest. Door het sterk hellende dak op de oostelijke gevel is het oppervlak van de panelen groter dan de omtrek van het gebouw. Hier door wordt een maximale hoeveelheid zonlicht benut en in schone energie omgezet.
Echter, niet alleen het ontwerp is belangrijk: met de gepatenteerde technologie van SunPower Maxeon wordt op een innovatieve manier hernieuwbare energie opgewekt, voor een schonere en meer evenwichtige wereld.
Transparantie en duurzaamheid staan centraal in energiepositieve gebouwen
De zonnepanelen op het dak zijn ontworpen en geïnstalleerd door Skanska, de lokale partner van SunPower. Ze compenseren de verborgen energiekosten die worden gemaakt tijdens de bouw en de uiteindelijke sloop van het gebouw. Het gebouw is dus echt energiepositief. Andere kenmerken zijn transparantie en duurzaamheid, van grondstoffen tot eindproduct.
SunPower Maxeon-panelen zijn de eerste en enige zonnepanelen waarbij de grondstoffen worden vermeld op het Declare-label. Net als bij een etiket op levensmiddelen geeft het label ontwerpers en consumenten inzicht in de manier waarop de panelen worden gemaakt, met inbegrip van de grondstoffen, de productielocatie, de verwachte levensduur van de panelen en de mogelijkheden voor recycling. Het toont aan dat de zonnepanelen van SunPower Maxeon vrij zijn van schadelijke stoffen en bij de recycling niet hoeven te worden behandeld als gevaarlijk afval.
Een duurzaam model voor energiepositieve gebouwen
Samen met het zusterproject, Powerhouse Brattørkaia, toont Powerhouse Telemark aan dat er steeds meer wordt geïnvesteerd in een koolstofarme toekomst.
Naast het zonne-energiesysteem heeft het gebouw heel wat andere duurzame milieukenmerken en daarmee bepaalt het de norm voor de bebouwde omgeving.
Het gebouw is voorzien van gerecyclede porseleinen vloertegels, ge-upcycled meubilair, houten bekleding en driedubbel geïsoleerde ramen. Verder wordt het gebouw efficiënt gekoeld en verwarmd via een watersysteem op basis van aardwarmte, en wordt spaarzaam gebruikgemaakt van kunstlicht.
In het gebouw zijn ook robuuste materialen toegepast die bekend staan om hun veerkracht en lage hoeveelheid inherent verbruikte energie, zoals lokaal hout, gips en ecologisch beton. Op grond daarvan heeft BREEAM aan Powerhouse Telemark een certificering van uitmuntendheid toegekend, de hoogst mogelijke score van meest toonaangevende beoordelingsmethode voor duurzaamheid ter wereld.
Maar met de Powerhouses wordt vooral de belofte bekrachtigd die recent tijdens de COP26 in Glasgow is gedaan om door te gaan met de inspanningen om de temperatuurstijging tot 1,5 °C te beperken. Verder zijn deze gebouwen een duurzaam model voor toekomstige werkplekken na COVID.