Slottsholmen on Water is een drijvend hotel en restaurant in het hart van het Zweedse Västervik. Het is opgezet vanuit een duidelijke visie: een ontmoetingsplaats creëren die gebaseerd is op duurzaamheid, zodat huidige en toekomstige generaties ervan kunnen genieten.
Hoteleigenaar Björn Ulvaeus, bekend van ABBA, heeft dit concept samen met zijn familie ontwikkeld en hun inzet voor duurzaamheid spreekt uit het hele ontwerp en de manier waarop het hotel wordt beheerd.
Van het drijvende ponton en het zonne-energiesysteem tot en met de lokale producten die in het restaurant worden geserveerd: Slottsholmen is een rolmodel voor duurzame hotels in Europa en de rest van de wereld.
Zweeds design ontmoet innovatieve zonnetechnologie
Slottsholmen ligt in de haven van het pittoreske Västervik en kijkt uit op en eilandengroep. Het complex bestaat uit drie gebouwen. Het centrale gedeelte is het drijvende hotel met 33 kamers. De andere twee gebouwen bieden onderdak aan smaakvol ingerichte luxe suites en het restaurant.
Op het dak van het drijvende hotel zijn in totaal 412 SunPower Maxeon-zonnepanelen geïnstalleerd die per jaar goed zijn voor 151.000 kWh met een piekvermogen van 147 kW.
Deze uiterst rendabele zonnepanelen genereren niet alleen elektriciteit voor dagelijks gebruik van het hotel, maar leveren ook energie aan een ontziltingsinstallatie en dragen zo bij aan de winning van vers drinkwater uit het omringende zeewater. Het hotel wekt bijna vier keer zo veel energie op als het verbruikt. Dat is zelfs voldoende om het restaurant en de luxe suites van stroom te voorzien. Het overschot wordt aan het elektriciteitsnet geleverd.
Dat alles maakt dat het hotel het grootste deel van het jaar zelfvoorzienend is. Voor nog meer onafhankelijkheid wordt voor 320 kWh aan LFP-batterijen geïnstalleerd. Samen zorgen de zonnepanelen en LFP-batterijen voor een besparing van ongeveer 90 ton CO2 per jaar.
Zonne-energie als antwoord op meerdere uitdagingen
Met het oog op de lange termijn wilden de hoteleigenaren een zonne-energiesysteem dat als motor zou dienen voor een aardwarmte-installatie die voldoende warmte kon genereren voor de drie gebouwen en voor warm water voor de spa van het hotel.
Zonnepanelen van SunPower Maxeon voldoen aan alle drie eisen: voldoende energie leveren voor dagelijks gebruik, de ontziltingsinstallatie op het terrein aandrijven en de aardwarmte-installatie van stroom voorzien.
Ze hebben bovendien een minimale visuele impact op de omgeving van het hotel: de panelen worden volledig zwart en zijn dankzij het speciaal behandelde montagesysteem nauwelijks te onderscheiden op het dak.
De panelen zijn geïnstalleerd door de plaatselijke SunPower-partner SunnyFuture en zijn gekozen vanwege hun prestaties, lange levensduur, duurzaamheid en transparante productie - basisprincipes die aansluiten bij de visie van de hoteleigenaar.
Duurzaamheid en transparante productie van zonnepanelen
SunPower Maxeon-panelen zijn de enige zonnepanelen waarbij de grondstoffen worden vermeld op het Declare-label. Net als bij een etiket op levensmiddelen biedt dit klanten inzicht in de manier waarop de panelen worden geproduceerd.
Het etiket bevat informatie over de grondstoffen van de panelen, de verwachte levensduur en de recycleerbaarheid. Het toont aan dat de zonnepanelen van SunPower Maxeon vrij zijn van schadelijke stoffen en bij de recycling niet hoeven te worden behandeld als gevaarlijk afval.
Daarom zijn de panelen veilig voor mens en milieu en sluiten ze aan bij het voornemen van Slottsholmen on Water om een volledig duurzaam hotel te zijn voor huidige en toekomstige generaties.
Een duurzaam model voor de hotelbranche
Hoewel de koolstofemissie van hotels varieert per locatie, loopt de hotelbranche met het nemen van energiezuinige maatregelen achter op andere delen van de vastgoedbranche.
De United Nations World Tourism Organization (organisatie voor wereldtoerisme van de VN) schat dat hotels verantwoordelijk zijn voor 2 van de 5 procent van de wereldwijde uitstoot van CO2 door de toerismebranche.
Volgens een onderzoek van het International Tourism Partnership (partnerschap voor internationaal toerisme) moet de horecabranche zijn emissie met 66 procent hebben verminderd in 2030 en met 90 procent in 2050 om onder de grens van 2 graden Celsius te blijven die in het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken.
Gelukkig zetten hotels zoals Slottsholmen on Water koers in de goede richting en vormen zij zo een positief voorbeeld voor de hotel- en zonnepanelenbranche.
In 2021 kreeg het hotel een eervolle vermelding van Svensk Solenergi, de Zweedse associatie voor zonne-energie, in de categorie Faciliteit van het jaar bij uitreiking van de prijs voor zonne-energie.
Projectdetails
Panelen | SunPower X21 350 Black |
Piekvermogen | 147 kW |
Gemiddeld rendement | 21,82% |
Jaarlijkse productie | 151 MWh |