Don't Overpay for Watts: How Solar Energy Yield Affects your Savings

Betaal niet te veel voor het wattage: het is de energieopbrengst van zonnepanelen die van invloed is op uw besparingen

Zonnepaneel Technologie

Als u op zoek bent naar zonnepanelen voor uw eigen huis, is het u vast opgevallen dat in beschrijvingen altijd wordt gewezen op het wattage, bijvoorbeeld 350 W of 400 W per paneel. Het is echter goed om voor ogen te houden dat sommige panelen meer energie opwekken, ook al is de vermogensclassificatie ervan hetzelfde.

De energieopbrengst van zonnepanelen

Dat komt omdat sommige panelen anders presteren in verschillende alledaagse omstandigheden. Denk hierbij aan, de hoeveelheid daglicht, bewolking, temperatuur en schaduw.

En die verschillen kunnen een groot verschil maken voor uw besparingen.

Om beter te begrijpen hoeveel vermogen uw installatie feitelijk opwekt, is het goed om wat meer te weten te komen over de manier waarop energie wordt gemeten.

Energie meten (kWh versus kWp)

De energie die u thuis gebruikt, wordt gemeten in kilowattuur (kWh). Misschien komt u dat bekend voor omdat energiebedrijven deze meetwaarde gebruiken wanneer ze elektriciteitskosten bij huiseigenaren in rekening te brengen.

Maar wanneer u zonnepanelen (en -installaties) aanschaft, ziet u dat in de specificaties en prijzen wordt gesproken over het 'nominale vermogen' in Watt (W). Deze vermogensclassificatie staat voor het hoogste vermogen dat de installatie kan opwekken onder een reeks 'Standard test conditions' (STC). Dit zijn standaardtestomstandigheden die door de branche zijn gereguleerd.

Stelt u zich eens een paneel voor in een laboratorium waarin perfecte omstandigheden worden gesimuleerd: de lucht is helder, het is midden op de dag, windstil en de zon schijnt recht op de zonnepanelen bij een gecontroleerde, aangename temperatuur van 25° C. Niet echt de dagelijkse omstandigheden waarmee de panelen dagelijks op uw dak te maken krijgen.

Deze STC-classificatie zegt echter niets over de hoeveelheid energie die door het paneel op uw dak wordt opgewekt. Dat komt omdat de locatie, installatiehoek en de technologie die u kiest van invloed zijn op het uitgangsvermogen en de energieopbrengst van het paneel.

Vergelijking van lampen

Sommige panelen wekken meer energie op, ook al is de vermogensclassificatie ervan hetzelfde: het hangt af van de energieopbrengst van zonnepanelen omdat de prestaties in verschillende reële omstandigheden anders zijn.

Het is net zoiets als het vergelijken van twee lampen aan de hand van het wattage in plaats van de helderheid. Met de ontwikkeling van de technologie zijn we erachter gekomen dat LED-lampen meer dan 10 keer zo helderd kunnen zijn als conventionele gloeilampen, zelfs bij hetzelfde nominale energieverbruik van 25 W. Moet iemand die een lamp koopt, dus hetzelfde betalen voor deze twee technologieën alleen omdat ze beide als 25 W zijn geclassificeerd? Of heeft de ene lamp meer waarde omdat die meer lichtopbrengst per Watt levert?

Net zoals bij deze lampen, levert de technologie in twee zonnepanelen van 400 W aanzienlijk andere resultaten in reälistische omstandigheden op. En bij zonnepanelen zijn die resultaten van invloed op uw investeringsrendement op de lange termijn.
 

Als de zonnepanelen niet de energieopbrengst kunnen genereren die u nodig heeft, betaalt u misschien te veel voor uw installatie.


Zoals we hebben gezien, is de energieopbrengst van sommige panelen hoger dan van andere, maar we hebben het nog niet gehad over de technologie die hieraan ten grondslag ligt. Laten we ter verduidelijking eens kijken naar SunPower Maxeon 5 AC-modules. Een systeem met SunPower Maxeon 5 AC-modules kan een hogere energieopbrengst realiseren dan conventionele zonnepanelen.1 Het energievoordeel varieert en is afhankelijk van lokale concurrerende benchmarks en productopties. Bron voor analyse: PVsyst-simulatie. Aannamen: Residentieel dak in Amsterdam onder een hoek van 30 graden met verticale installatie. Gemiddelde systeemgrootte is 6,0 kWp SunPower Maxeon AC-module: Max5 AC 415 W (Enphase IQ7A-72-x-INT). Conventionele modules: Mono PERC 310 W (0,55% degradatie per jaar) + toonaangevende stringomvormer. Dat komt door:

  • Unieke cel-architectuur waardoor Maxeon-panelen gevoeliger zijn voor blauw licht (wanneer het bewolkt is) en rood licht (vroeg of laat op de dag).
  • Toonaangevend celrendement2 Op basis van een zoekopdracht in datasheets op websites van de 20 grootste fabrikanten volgens IHS, in juni 2020. voor optimalisatie van het wattage dat op het dak is geïnstalleerd doordat meer vermogen wordt opgewekt op hetzelfde oppervlak dan met conventionele panelen.
  • Ongeëvenaarde betrouwbaarheid doordat blijvend 2-3 x meer vermogen wordt gegenereerd dan met conventionele panelen3 Jordan, D. et. al. “Robust PV Degradation Methodology and Application.” PVSC 2019 pre-print. , waardoor ze beter presteren dan de concurrentie bij warmte4 Op basis van een zoekopdracht in datasheets naar waarden van temperatuurcoëfficienten. , hoge luchtvochtigheid en zelfs grote temperatuurschommelingen in de loop der tijd.

Dus profiteert u van een optimale energieopbrengst van de zonnepanelen op uw huis? Of betaalt u te veel voor het wattage op het label?

Ontdek hoe u met Maxeon 5 AC-modules de energieopbrengst van uw installatie kunt vergroten.

Neem vandaag nog contact op met een gecertificeerde SunPower-installateur.
Ga nu op zonne-energie
Address
Gelieve alleen cijfers in te vullen, geen spaties.

Wanneer u uw gegevens naar SunPower stuurt, gaat u akkoord met de gebruiksovereenkomst en het privacybeleid van SunPower.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.