De Zwitserse eco-ontdekker en avonturier Raphaël Domjan ziet het als zijn missie om zonne-energie te promoten. Hij wilde ook op persoonlijk niveau iets doen om klimaatverandering tegen te gaan en heeft een huis op zonne-energie gecreëerd. Dit huis stoot geen CO2 uit en wekt bijna drie keer meer energie op dan het verbruikt. Laten we eens rondkijken.
Korte introductie van Raphaël Domjan.
Raphaël Domjan werd op 19 januari 1972 in het Zwitserse Neuchâtel geboren. Hij was als kind al een kleine verkenner en was dol op avontuur. Raphaël is nu eco-verkenner en spreker en staat aan het roer van zijn eigen SolarPlanet Foundation Hij promoot zonne-energie als middel in de strijd tegen klimaatverandering. Tussen september 2010 en mei 2012 maakte hij zijn eerste reis rond de wereld op zonne-energie en in 2015 voer hij als eerste op een boot op zonne-energie in de Noordelijke IJszee. Hij is daarnaast de oprichter en piloot van SolarStratos; het eerste vliegtuig op zonne-energie in de stratosfeer en in augustus 2020 sprong hij als eerste uit een elektrisch vliegtuig op zonne-energie. We hebben hier dus te maken met een echte pionier en voorloper op het gebied van zonne-energie!
Raroia, een huis op zonne-energie
Met zijn passie voor zonne-energie renoveerde Raphaël in vier jaar (2018-2022) een huis in het Zwitserse Cortaillod en transformeerde het tot een milieuvriendelijke woning. Hij noemde het huis Raroia, naar de atol in de Zuidelijke Grote Oceaan waar Thor Heyerdals beroemde Kon-Tiki-expeditie in 1947 landde.
Het verhaal van deze expeditie maakte dermate veel indruk op Raphaël, dat hij een klein zandmonster van het atol in de fundering van het huis liet plaatsen. Het huis is gemaakt van hout. Domjan wilde zo min mogelijk gebruik maken van beton waarmee CO2 wordt uitgestoten. Hout is daarentegen een materiaal dat CO2 opslaat. Het hout van Raroia slaat ongeveer 35 ton CO2 op.
Feit: Wist u dat bouwmaterialen en de bouw verantwoordelijk zijn voor 10% van de jaarlijkse CO2-uitstoot wereldwijd? Beton alleen al vertegenwoordigt een derde van deze 10%.* Architecture 2030, https://architecture2030.org/why-the-building-sector/ (laatst bijgewerkt in november 2022).
Verlaag de CO2-uitstoot van uw huis
Dankzij zonne-energie kunnen we nu de gevolgen van CO2 verlagen en dat begint thuis. Het zonnehuis van Raphaël is geïsoleerd met hoogwaardige materialen zodat er in de winter zo min mogelijk verwarming nodig is. Er zijn zonnepanelen geïnstalleerd. Deze wekken zoveel mogelijk energie op. Daarnaast worden thermische zonnepanelen gebruikt om warm water te produceren en het elektriciteitsverbruik te verlagen.
Het huis koelen en verwarmen met zonne-energie
In de zomer is het mogelijk om het huis te koelen met het water uit de geothermische sondes van de warmtepomp. Daardoor kan bovendien de grond verwarmd worden om de efficiëntie van de warmtepomp in de winter te verhogen. Bij een energietekort in de winter moeten de voorzieningen ervoor zorgen dat de bewoners nog enkele dagen comfortabel kunnen wonen. Huishoudelijke apparaten zoals de wasmachine en vaatwasser worden aangesloten op het warmwaternetwerk van de woning. Deze werken op zonnethermische of fotovoltaïsche energie.
De energiestroom van het huis wordt via hernieuwbare zonne-energie en geothermische bronnen geoptimaliseerd.
Criteria voor het creëren van een huis dat geschikt is voor zonne-energie
Domjan en zijn team hebben de volgende criteria aangehouden bij het creëren van een huis dat geschikt is voor zonne-energie en dat past bij Domjan’s manier van leven. Deze criteria kunnen worden toegepast op vergelijkbare gebouwen:
- Zoek een bestaand gebouw om te renoveren in een omgeving met winkels, openbaar vervoer en in de buurt van een school als u kinderen hebt.
- Beperk de uitstoot van broeikasgassen tijdens renovaties en uitbreidingen door de keuze van materialen en energiebronnen.
- Streef al bij het ontwerp naar een energiepositief gebouw, een gebouw dat meer energie opwekt dan het tijdens de levensduur ervan verbruikt.
Het huis van Raphaël is een prachtig voorbeeld van de mogelijkheden om de energie-efficiëntie en -productie in woningen te verbeteren.