CETYS Renewable Solar Energy

Alles draait om de zon: Universiteit met de grootste installatie van zonnepanelen in Latijns-Amerika

Voor een stad waar alles om de zon draait, is er geen betere oplossing dan zonne-energie. In Mexicali, Mexico, bereikt de temperatuur vaak een recordhoogte. Daarnaast komen de energie- en watervoorziening door de groeiende industrie en de bevolkingstoename in de regio Baja California steeds meer onder druk te staan.
Ondernemingen
Maxeon zonnepanelen
Performance zonnepanelen
Partners

Voor een stad waar alles om de zon draait, is er geen betere oplossing dan zonne-energie. In Mexicali, Mexico, bereikt de temperatuur vaak een recordhoogte. Daarnaast komen de energie- en watervoorziening door de groeiende industrie en de bevolkingstoename in de regio Baja California steeds meer onder druk te staan.

Het bestuur van de CETYS-universiteit in Baja California weet maar al te goed welke problemen klimaatverandering met zich meebrengt voor natuurlijke bronnen. Daarom is er nu een uitgebreid duurzaamheidsbeleid opgesteld voor de drie campussen van CETYS in de steden Mexicali, Tijuana en Ensenada.

CETYS is een particuliere universiteit zonder winstoogmerk die kan zeggen te werken aan de grootste universitaire installatie met zonnepanelen in Latijns-Amerika. Op de Mexicali-campus biedt een innovatieve carport met zonnepanelen broodnodige schaduw aan de auto's van meer dan 3.700 studenten en bijna 780 faculteitsmedewerkers. Daarnaast wordt voldoende schone energie opgewekt om in circa 50 procent van de elektriciteitsbehoeften van de campus te voorzien. In Tijuana zijn op het dak van het atletiekgebouw zonnepanelen geïnstalleerd die 100% van de elektriciteit leveren die jaarlijks nodig is in het gymlokaal, het auditorium en het sportcomplex.

zonnecarport op de campus van CETYS in Mexicali

De zonnecarports op de campus van CETYS in Mexicali zorgen voor schaduwrijke parkeerplaatsen en voldoende schone energie om in circa 50 procent van de elektriciteitsbehoeften van de campus te voorzien.

Inspiratie voor transformatie

Bij elkaar opgeteld gaat het om 3.099 zonnepanelen die naar verwachting 2.120.401 kWh energie per jaar opwekken. Dat levert een jaarlijkse besparing van naar schatting $ 7,3 miljoen peso ($ 365.000) op. En nog belangrijker: met de systemen wordt de komende 25 jaar jaarlijks naar verwachting 1500 ton CO2 uit de atmosfeer van de aarde gecompenseerd. Dat staat gelijk aan de emissie van 700.000 kg steenkool.

Het bestuur van de universiteit begrijpt dat schone energie slechts een deel van een groter plaatje is. Naar schatting 75 procent van het water van de universiteit wordt gerecycled via een innovatief systeem dat voornamelijk wordt aangedreven door zonne-energie. De universiteit heeft ook een nulafvalbeleid ontwikkeld en zet zich voortdurend in voor energiebesparing om het totale energieverbruik terug te dringen.

Los van het opwekken van energie en de belangrijke kostenbesparingen die het oplevert, zijn deze projecten van grote waarde voor studenten, de CETYS-gemeenschap en Mexicali. Dan gaat het vooral om de voortrekkersrol die CETYS altijd heeft ingenomen bij toonaangevende ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en hernieuwbare energie die nu relevant zijn in Mexico en de rest van de wereld.
Mario Dipp, decaan van de Mexicali campus van de CETYS-universiteit

Dr. Fernando León García, president van de CETYS-universiteit, benadrukt ook het belang van de voortrekkersrol van academische instellingen op het vlak van duurzame energie.

"Universiteiten hebben een kans en de plicht om het goede voorbeeld te geven op het gebied van klimaatverandering", zegt hij. "Duurzaamheid staat centraal in wie we zijn als instelling, en projecten zoals deze onderstrepen onze missie om milieubewuste professionals op te leiden."

een groep CETYS-studenten

Een groep CETYS-studenten volgt de zon op weg naar de sportschool en het zonnepanelenraster.

CETYS wil de leiders van de volgende generatie opleiden in de principes en toepassingen van duurzame energie. Niet als academisch tijdverdrijf, maar omdat het deel uitmaakt van de professionele toekomst van de studenten. Studenten die hun Bachelor of Science in duurzame energie willen behalen, gebruiken het systeem als levend laboratorium.

De juiste partners, de juiste oplossingen

Bij de selectie van een kandidaat voor installatie van de panelen werd niet alleen gekeken naar de leverancier, maar ook naar de fabrikant van de panelen. Het CETYS-team hield rekening met verschillende factoren, waaronder ook met de band van installateur en leverancier met de lokale gemeenschap.

"Voor alle projecten van CETYS, of het nu gaat om bouwactiviteiten of in dit geval zonne-energie, gaan we altijd uitermate zorgvuldig te werk bij de selectie van een leverancier", zegt Mario.

CETYS schreef een offerteaanvraag uit en beoordeelde zes leveranciers. Op basis hiervan werd besloten dat Lux Salvo en SunPower het juiste team waren. "Al vanaf de allereerste dag merkten we hoe Lux Salvo zich inzette de beloften na te komen en aan alle eisen van CETYS te voldoen", legt Mario uit. "We vonden het ook fijn dat Lux Salvo een bedrijf is dat is opgericht door oud-studenten van onze universiteit."

Door de vaak barre weersomstandigheden in Baja California werd SunPower als de ideale kandidaat beschouwd. Met de hoogste betrouwbaarheid in de zonnepanelenbranche biedt SunPower een brede productlijn die door het team zorgvuldig is geëvalueerd om de juiste module voor elk project te selecteren. SunPower is ook een lokale werkgever: in Mexicali produceert SunPower al zonnemodules sinds 2011.

zonnecarport, duurzame energie

Bijschrift: Zonnecarports bieden niet alleen schaduw, ze zijn ook een bron van duurzame energie.

Voor de twee carports op de Mexicali-campus koos het team voor SunPower Maxeon-zonnepanelen, die het hoogste rendement in de branche biedenc1 Op basis van een zoekopdracht in datasheets op websites van de 20 grootste fabrikanten volgens IHS, per mei 2019.  en voor de SunPower Performance-lijn voor maximale waarde. In Tijuana, waar de behoefte aan elektriciteit niet zo hoog is, zijn Performance-zonnepanelen goed voor circa 100% van de elektriciteit.

"We kwamen tot de conclusie dat de zonnepanelen van SunPower de beste waren", vervolgt Mario. "Het is het paneel met het hoogste rendement en de langste garantie. Ook belangrijk was dat de panelen hier in Mexicali worden geproduceerd."

SunPower Performance-panelen, campus Tijuana

Voor de campus van Tijuana bleken SunPower Performance-zonnepanelen het meest rendabel om in ongeveer 100% van de energiebehoeften van het gebouw te voorzien.

Klimaatacties geven hoop

Hoewel de dreiging van klimaatverandering soms overweldigend kan lijken, laten het zonnepanelenproject en de duurzaamheidsinitiatieven van CETYS  studenten zien dat de toekomst niet verloren is. Vaak zijn het jonge mensen die deze hoop het beste onder woorden kunnen brengen.

De planeet geeft ons alles. Duizenden jaren geleden al leefden de mensen met respect voor de natuur. Daarom hebben ze het overleefd. Waarom zou dat nu niet kunnen? Ja, [de dreiging van klimaatverandering] is zorgwekkend, maar je moet blijven hopen en geloven in de uitspraak: "We kunnen er nog iets aan doen."
Ana, student duurzame energietechniek aan de CETYS-universiteit
Ana, student duurzame energietechniek aan de CETYS-universiteit

Ana, student duurzame energietechniek aan de CETYS-universiteit, bereidt zich voor op een mooie toekomst.

De feiten op een rij

Totale systeemgrootte: 1,2 MW

Aantal zonnepanelen: 3.099

  • Mexicali: 2.873 SunPower Maxeon 2-zonnepanelen (1,12 MW)
  • Tijuana: 226 SunPower Performance 17-zonnepanelen (80 kW)

Geschatte jaarlijkse kWh-opwekking: 2.120.401 kWh

Geschatte besparing door zonne-energie in 1e jaar: $ 7,3 miljoen Mexicaanse peso

Verwachte besparingen over 25 jaar: $ 184 miljoen Mexicaanse peso

Geschatte terugverdientijd: 5 jaar

Belangstelling voor zonnepanelen die zijn opgewassen tegen zware omstandigheden?

Neem contact met ons op
Vul het onderstaande formulier in.
Adres
Gelieve enkel cijfers in te voeren, zonder spaties.

Wanneer u uw gegevens naar SunPower stuurt, gaat u akkoord met de gebruiksovereenkomst en het privacybeleid van SunPower.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.