Eficiencia Energética en Supermercados con Tecnología Solar Avanzada

Energie-efficiëntie in supermarkten met geavanceerde zonnetechnologie

Ondernemingen

Met zonne-energie kunnen prijsschommelingen op de energiemarkt worden verminderd doordat de kosten beter te voorspellen zijn. Bovendien vormt zonne-energie bij stroomuitval een betrouwbare stroombron. De installatie bij Supermercado La Fuente FUN is een vlaggenschipproject voor de invoering op grote schaal van zonne-energie in de Dominicaanse Republiek. Dit project werd uitgevoerd door Maxeon Solar Technologies in samenwerking met zijn partner Rensa, en is een ware mijlpaal voor het gebruik van hernieuwbare energie in de commerciële sector.

Er werden op het dak en het parkeerterrein van de supermarkt verspreid over een aanzienlijk oppervlak Performance-zonnepanelen geïnstalleerd. Daarnaast werd een innovatief carport-systeem op zonne-energie geïmplementeerd. De parkeerplaats is hierdoor schaduwrijker en koeler terwijl tegelijkertijd schone energie wordt opgewekt.

Zonne-energie: prestaties en duurzaamheid

De medewerkers van partner-installateur Rensa vertellen dat ze "met hun eigen ogen" hebben kunnen zien dat SunPower-technologie een uitzonderlijke toegevoegde waarde heeft voor bedrijven.

De efficiëntie en betrouwbaarheid van de technologie zijn ongeëvenaard, zodat snel een aanzienlijk rendement op de investering kan worden behaald. Met SunPower verbeteren we niet alleen het energierendement, maar doen we ook een slimme en winstgevende investering in de toekomst van het bedrijf.
SunPower partner-installateur, Rensa

Het systeem bereikt een indrukwekkend vermogen van 999,6 kWp en is daarmee een van de grootste projecten in zijn soort in de regio. Met de verwachte jaarlijkse productie van 1.383.501,83 kWh kan de supermarkt nu in ongeveer 93% van zijn energieverbruik voorzien met zonne-energie. Het bedrijf is hier door zelfvoorzienender en duurzamer geworden.  

De projectontwikkeling vond plaats tussen 4 maart 2022 en 30 mei 2023, waaruit duidelijk blijkt dat prioriteit werd toegekend aan een effectieve planning en uitvoering. Met deze gezamenlijke inspanning tonen Maxeon Solar Technologies en Rensa niet alleen hun technische capaciteit en inzet voor het milieu, maar hebben ze ook een precedent gezet voor toekomstige zonne-energieprojecten op andere eilanden in de regio en daarbuiten.

Eficiencia Energética en Supermercados con Tecnología Solar Avanzada

Impact en resultaten: meer dan alleen financiële besparingen

Na vijf maanden had de investering zijn waarde al bewezen, met een besparing van RD$ 6.040.850,65 (€ 94.209). Maar de voordelen waren niet alleen financieel van aard. De operationele voorspelbaarheid van de supermarkt is verbeterd, aangezien stroomuitval een veelvoorkomend probleem is in de regio.  

De belangrijkste impact deed zich voor in de gemeenschap. Steeds meer klanten vinden het namelijk belangrijk dat supermarkten milieuvriendelijker worden. Dit past binnen een bredere tendens: steeds meer bedrijven implementeren duurzame werkwijzen en steeds meer consumenten kiezen voor maatschappelijk verantwoorde ondernemingen.

Duurzaamheid in het dagelijks leven: een eenvoudige keuze met een grote impact

De integratie van zonnepaneeltechnologie in de bestaande infrastructuur was een uitdaging die vakkundig is goede banen is geleid. De dagelijkse werkzaamheden konden zonder noemenswaardige onderbrekingen worden voortgezet, wat getuigt van een vlekkeloze planning en uitvoering.  

La Fuente FUN heeft nu de grootste solar-carport in de Dominicaanse Republiek. Dat is een indrukwekkende technische prestatie en toont daarnaast de waarden en langetermijnvisie van het bedrijf. Deze stap voorwaarts op het gebied van duurzaamheid heeft niet alleen de relatie met leveranciers en partners verbeterd, maar ook de nieuwe norm voor de branche bepaald.  

Supermarkten zijn een essentieel onderdeel van het dagelijks leven. Door te kiezen voor een supermarkt die zich inzet voor duurzaamheid, zoals Supermercado La Fuente FUN, kunnen consumenten nu eenvoudig impactvolle dagelijkse beslissingen nemen die bijdragen aan een groenere toekomst.  

De boodschap is duidelijk: de zon is een krachtige, duurzame en transformerende energiebron, en we kunnen allemaal een steentje bijdragen aan deze zonne-energierevolutie.