Malta City

Malta: Waar geschiedenis en vooruitgang hand in hand gaan

De eilanden van Malta zetten hoog in op zonne-energie met SunPower
Huiseigenaren
Ondernemingen
Maxeon zonnepanelen
Partners

Officieel mag Malta dan misschien wel het kleinste land in de Europese Unie zijn, toch heeft de republiek grote ambities als het gaat om zonne-energie. Het behalen van de ambitieuze doelstellingen van de EU voor duurzame energie is slechts een van de redenen waarom zonne-energie in deze eilandnatie zo'n enorme vlucht neemt.  

Malta is een eilandengroep tussen Noord-Afrika en Sicilië en vormt al sinds het begin van de beschaving een belangrijk knooppunt in de Middellandse Zee. Tegenwoordig heeft Malta de hoogste bevolkingsdichtheid in de EU, en de energiebehoefte neemt elk jaar toe. Omdat Malta volledig afhankelijk is van energie-import én kan rekenen op veel zonneschijn, is het een ideale plaats voor zonne-energie. Maar tegelijk zijn er door de invloed van de elementen ook heel wat uitdagingen.  

Met 300 dagen zon per jaar, een hoge concentratie aan stof en zout uit zee en de harde wind worden zonnepanelen in Malta echt op de proef gesteld. In een dergelijk klimaat zijn zonnepanelen met bewezen duurzaamheid die bestand zijn tegen temperatuurschommelingen het beste voor optimale opwekking van energie.

Het aantal SunPower-installaties in Malta neemt in hoog tempo toe. Inmiddels staat Malta op de vierde plaats op de lijst met de meeste zonnepanelen per hoofd van de bevolking in de EU1 Bron: EUROBSERV’ER – april 2019 . Sinds 2012 is dit aantal acht keer zo groot geworden2 Bron: Wood Mackenzie, Global Solar Outlook, 2019 . De snelle groei helpt Malta om de doelstelling van 10% duurzame energie in 2020 te bereiken en dit leidt ook tot een enorme concurrentie op de markt voor zonnepanelen.

SunPower-partner Alternative Technologies is uitgegroeid tot leider op het gebied van duurzame energie in Malta. Het bedrijf installeert SunPower-systemen voor een breed scala aan klanten die op zoek zijn naar de hoogste kwaliteit zonnepanelen voor huizen, bedrijven of overheidsinstellingen. Onlangs nog zijn er SunPower-installaties geplaatst op het parlementsgebouw van Malta, de universiteit van Malta en het MUZA Museum voor Schone Kunsten. Ook heeft het bedrijf Oiltanking Malta LTD zonnepanelen geplaatst aan de ongerepte kustlijn.

Zonne-installaties van SunPower in Malta

Ondanks de zonnige omstandigheden en de positieve prikkels, zijn er uitdagingen voor de installatie van zonne-energie in Malta.

Op de eilanden van Malta hebben we te maken met barre omstandigheden. Overal is er sprake van een hoge concentratie aan zout en stof. Bovendien is er nauwelijks dakoppervlak.
Mario Cachia, CEO van Alternative Technologies, Ltd.

De historische sites van de eilanden gaan terug tot 5900 voor Christus, en zelfs vandaag de dag staan in de grootste stad van het land, Valletta, sommige van de oudste vrijstaande gebouwen ter wereld. De stad staat op de Werelderfgoedlijst en daarom wist het team van Mario maar al te goed dat ze moesten komen met een esthetisch aantrekkelijke, uiterst betrouwbare oplossing voor zonnetechnologie.

“Zonne-energie is een langetermijninvestering en we willen een oplossing bieden die zelfs onder deze barre omstandigheden de tand des tijds kan doorstaan,” merkt Mario op.

Het team raadde SunPower aan gezien de duurzaamheid, het rendement en de prestaties bij hogere temperaturen. De klanten waren het ermee eens.

“We hebben gekozen voor SunPower PV-panelen omdat we met de beperkte ruimte op onze gebouwen toch een maximale hoeveelheid energie wilden genereren”, aldus Joseph Micallef, hoogleraar aan de Universiteit van Malta en projectmanager van de elf zonne-energieprojecten van de universiteit, die hieronder worden weergegeven. "Verder moesten de PV-panelen een lage temperatuurcoëfficient hebben. Dat is belangrijk omdat het gedurende zes maanden per jaar heel warm is in Malta."

SunPower-zonnepanelen bij de Universiteit van Malta

De Universiteit van Malta installeerde bijna 2.000 SunPower zonnepanelen (602kW) op 11 gebouwen.

Omdat SunPower-panelen uiterst efficiënt zijn, kan worden volstaan met minder panelen die toch meer energie leveren dan conventionele panelen. Daarmee zijn SunPower-panelen bij uitstek geschikt voor installatie in Europese steden waar meestal sprake is van sterke temperatuurschommelingen en waar maar beperkt ruimte is.

"Behalve dat we met een beperkt dakoppervlak een hoog vermogen per vierkante meter wilden bereiken, moesten we ook werken in een omgeving met veel slagschaduw op de daken, en zeer dicht bij zee," merkt Mario op.

Het strakke design en de grote betrouwbaarheid van SunPower passen goed bij de behoeften van Malta, waar zonne-energie veelbelovend is voor de toekomst van het eiland.

“Duurzame energie is belangrijk voor Malta omdat het mensen helpt om minder afhankelijk van energie te worden en op een milieuvriendelijkere manier te leven,” besluit Mario.

SunPower-installatiebedrijven op het dak van een gebouw in Malta

Mario Cachia van Alternative Energies inspecteert het SunPower systeem met de klant.

Interested in solar that will
stand up to harsh conditions?

Contact us
Vul het onderstaande formulier in.
Adres
Gelieve enkel cijfers in te voeren, zonder spaties.

Wanneer u uw gegevens naar SunPower stuurt, gaat u akkoord met de gebruiksovereenkomst en het privacybeleid van SunPower.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.