Solar Plane Over Earth Hero Image

Zonne-energie tot grotere hoogte brengen

SolarStratos: Grensverleggend als het eerste bemande vliegtuig op zonne-energie dat de stratosfeer in gaat
Maxeon zonnepanelen
Solar Pioneers

Je klimt in de cockpit. Je maakt je gordel vast en je stijgt op.

Je zweeft in alle stilte door de wolken: geen brullende motor, geen spoor van uitlaatgassen. Opeens zie je hele bergketens. Enorme blauwe oceanen. De zachte ronding van de aarde.

Nog hoger vlieg je, tot je op je bestemming aankomt: daar waar het heelal begint.

Binnenkort wordt deze gedurfde visie werkelijkheid dankzij SunPower-zonnecellen.

We reizen naar de stratosfeer. En naar de toekomst.

Een buitengewone visie

Maak kennis met Raphaël Domjan, oprichter van SolarStratos, die met zijn pionierswerk al vele prijzen in de wacht heeft gesleept. Het is niet voor het eerst dat Domjan records breekt. Hij had ook de leiding over PlanetSolar, 's werelds eerste en grootste schip met zonnecellen dat in 2012 puur op zonne-energie rond de wereld is gevaren. SunPower en Domjan werken al tien jaar samen met één doel voor ogen: het uitzonderlijke mogelijk maken met zonne-energie.

Piloot bereidt zich voor op een vlucht met het zonnevliegtuig

Raphaël Domjan met zijn technische en medische team in een hoogtekamer waar hij decompressietests ondergaat. Terwijl hij zijn Sokol-KV2-ruimtepak draagt, wordt een test uitgevoerd waarbij een hoogte van 15.000 meter en een temperatuur van min 53 graden Celsius wordt gesimuleerd.

SolarStratos wil in de loop van het komende jaar tot aan het beginpunt van het heelal komen in een vliegtuig dat alleen door de zon wordt aangedreven. Dit bemande zonnevliegtuig vliegt ongeveer twee keer hoger dan vliegtuigen op conventionele brandstof en luidt daarmee de toekomst van de commerciële luchtvaart in. Na afloop van de luchtdoop willen Domjan en zijn team commerciële vluchten in de stratosfeer aanbieden. SolarStratos is vooral bedoeld om de capaciteit en de mogelijkheden van duurzame energie aan te tonen.

Om aan het beginpunt van het heelal te komen, zijn de meest geavanceerde zonnecellen vereist die beschikbaar zijn. Gezien de recordprestaties en duurzaamheid was de Maxeon®-technologie van SunPower een logische keuze voor SolarStratos.

SolarStratos heeft het beste van het beste nodig als het gaat om het rendement van zonne-energie, en SunPower verlegt zijn grenzen voortdurend. We willen met onze baanbrekende projecten laten zien dat zonne-energie een technologie is voor iedereen is weggelegd.
Raphaël Domjan, oprichter van SolarStratos en piloot

Een indrukwekkende reis

De beste zonnetechnologie zorgt voor enorm veel vermogen op een beperkte ruimte, of dat nu gaat om een dak of om een zonnevliegtuig. Neem bijvoorbeeld de SolarStratos: amper 22 vierkante meter bruikbaar oppervlak moet Domjan het vermogen bieden om zijn vliegtuig van 450 kg veilig te laten opstijgen en landen, en indien nodig tot 12 uur in de lucht te houden zonder ondersteuning van accu's. Sinds jaar en dag is Maxeon koploper op het gebied van het rendement van zonnepanelen, en dat maakt deze technologie bij uitstek geschikt. Geen enkel ander zonnetechnologiesysteem op de residentiële of commerciële markt genereert zoveel stroom op hetzelfde oppervlak.1 Op basis van een zoekopdracht in datasheets op websites van de 20 grootste fabrikanten volgens IHS, in mei 2019.

Daarnaast behoudt Maxeon zijn vermogen naarmate de tijd verstrijkt. Terwijl het vermogen van conventionele zonnecellen geleidelijk afneemt, genereert de Maxeon-technologie gedurende 25 jaar tot 35% meer energie met hetzelfde oppervlak in vergelijking met conventionele zonnepanelen.2 SunPower 400 W, 22,6% rendement, in vergelijking met een conventioneel zonnepaneel op rasters van dezelfde grootte (310 W mono PERC, 19% rendement, circa 1,64 m²)

Zonnevliegtuig boven de aarde

Wanneer Domjan met het vliegtuig een hoogte van meer dan 25.000 meter bereikt, is de kromming van onze planeet zichtbaar.

Ook duurzaamheid is essentieel. In de stratosfeer heersen barre omstandigheden, met ijskoude temperaturen van bijna -60 graden Celsius, een stormachtige wind, ongefilterde ultraviolette straling en meer. SunPower Maxeon®-technologie is ontworpen en getest om in deze zware omstandigheden betrouwbaar te presteren. Maxeon-zonnecellen maken korte metten met 86% van de redenen waarom conventionele cellen het door corrosie en defecten laten afweten. En dat geeft Domjan ultieme gemoedsrust in de lucht.

Wanneer falen geen optie is, kiezen de meest avontuurlijke en veeleisende zonnepioniers voor SunPower-technologie om hen te helpen wereldrecords te vestigen. De cellen die ervoor zorgen dat Domjan over het vereiste vermogen beschikt om een hoogte van 25.000 meter te bereiken, zijn identiek aan de cellen in SunPower-zonnepanelen met een hoog rendement die op huizen en bedrijfsgebouwen hier op aarde te vinden zijn. Terwijl Domjan naar de buitengrenzen van de atmosfeer op weg is, ondersteunt het team van SunPower zijn missie met technologie die past bij zijn vindingrijkheid.

SolarStratos: De feiten op een rij

  • Missie: naar de stratosfeer in een vliegtuig op zonne-energie.
  • Vermogen: zelf zonne-energie genereren om het vliegtuig meer dan 12 uur van stroom te voorzien
  • Lengte: 8,5 meter
  • Spanwijdte: 24,8 meter (de lengte van twee standaard stadsbussen)
  • Gewicht: 450 kilogram, ongeveer net zo zwaar als een concertvleugel; om SolarStratos zo licht mogelijk te maken, staat de cabine niet onder druk, waardoor piloten astronautenpakken moeten dragen die onder druk worden gezet met zonne-energie
  • Motor: elektrische motor van 32 kilowatt, ongeveer een derde van de grootte voor het aandrijven van een elektrische auto
  • Vermogen: 22 vierkante meter SunPower Maxeon®-zonnecellen, elk met een rendement van 22-24%
  • Accu's: één lithium-ionaccu van 20 kilowatt
Piloot aan boord van een zonnevliegtuig

 

Belangstelling voor de Maxeon®-zonne-technologie die alle records breekt?

Ja
Vul het onderstaande formulier in.
Adres
Gelieve enkel cijfers in te voeren, zonder spaties.

Wanneer u uw gegevens naar SunPower stuurt, gaat u akkoord met de gebruiksovereenkomst en het privacybeleid van SunPower.