Malta Deel 2 - Zonne-energie die koeler blijft terwijl de aarde opwarmt
De eilanden van Malta staan bekend om de witte kalkrotsen, iconische architectuur en het heerlijk warme, zonnige klimaat. Ironisch genoeg staan ze nog niet bekend om zonne-energie.
Malta ligt op een plek die bij uitstek geschikt is voor zonne-energie, maar moet toch alles op alles zetten om de EU-doelstelling van 10% duurzame energie in 2020 te behalen. Dat komt gedeeltelijk vanwege de zeer beperkte ruimte. In de dichtbevolkte hoofdstad Valletta kunnen zonnepanelen op daken hinder ondervinden van schaduw van andere gebouwen of obstakels op daken.
Dus toen de regering van Malta onderzocht welke mogelijkheden er waren om zonnepanelen op het dak van het nieuwe parlementsgebouw te plaatsen, waren de prestaties van het systeem van doorslaggevend belang. Het ingetogen gebouw met zijn platte dak, ontworpen door de wereldberoemde architect Renzo Piano, is niet alleen een bouwwerk, het heeft ook een symbolische waarde. Het is in de plaats gekomen van het rijkelijk versierde parlementsgebouw in het centrum van de stad, dat eeuwenlang dienst deed als zetel van het parlement. Zoals een recensent het uitdrukte: "Misschien is de ingetogenheid van het gebouw opzettelijk: een verlangen om de hiërarchie tussen het volk en hun vertegenwoordigers af te vlakken".
Het parlementsgebouw van Malta, ontworpen door Renzo Piano Building Workshop, vormt de toegang tot Valletta, de hoofdstad van Malta. De zonnepanelen op het dak wekken zoveel mogelijk energie op en zijn onopvallend geplaatst, zodat de focus op het gebouw zelf gericht blijft.
Met de zonnepanelen op het dak van het parlementsgebouw moesten verschillende doelstellingen worden behaald. Het systeem moest gedeeltelijk voorzien in de grote energiebehoefte van het gebouw. De zonnepanelen moesten een hoog rendement hebben, zodat niet het hele dak in beslag zouden worden genomen. En ze moesten dag na dag bestand zijn tegen extreem hoge temperaturen, zonder dat dit ten koste ging van de prestaties.
“Het systeem moest niet alleen voorzien in de energiebehoeften van het parlementsgebouw, het moest er ook aantrekkelijk uitzien, onzichtbaar zijn vanaf de grond en een integraal onderdeel vormen van de architectuur zelf,” zegt Mario Cachia, CEO van Alternative Technologies Ltd., een partner van SunPower.
In een warm klimaat zoals dat van Malta is een lage temperatuurcoëfficiënt en een hoog rendement de ideale combinatie voor het opwekken van zonne-energie. Volgens de wetten van de thermodynamica zetten zonnepanelen zonlicht om in energie of warmte. Zonnepanelen met een hoog rendement genereren meer energie en dus minder warmte, waardoor ze koeler blijven. Zonnepanelen van SunPower beginnen niet alleen met een hoger rendement, ze behouden hun vermogen ook beter dan de meeste conventionele zonnepanelen als de omgevingstemperatuur stijgt. Nu het steeds warmer wordt, kunnen zonnepanelen van SunPower hierdoor meer stroom opwekken (en dus meer elektriciteit besparen) dan conventionele zonnepanelen.
In de afgelopen 18 maanden (april 2017 – september 2019) heeft het Maxeon®-systeem 6% meer energie opgewekt dan voorspeld, ondanks de barre omstandigheden.
De ervaring die Malta heeft opgedaan, is ook nuttig voor andere landen die gezien de klimaatverandering op alternatieve energiebronnen willen overstappen. De keuze voor zonne-energie is een stap in de goede richting. De keuze voor de juiste zonnepanelen is een manier om veiligheid en veerkracht in de toekomst te garanderen.
Projectoverzicht
Product: 264 Maxeon E19-zonnepanelen @320Wp
Projecttype: Dak op overheidsgebouw
Systeemgrootte: 85 kWp, 120 MWh per jaar
Uitdaging: | Oplossing: | |
Architectuur van wereldklasse |
|
|
Beperkt dakoppervlak |
|
|
Hoge temperaturen |
|