De broers Ilario en Dino Michelini hebben de 150-jarige wijnmakerij-traditie van hun familie voor de moderne wereld getransformeerd en brengen de smaken, cultuur en waarden van de Middellandse Zee naar Australië.
Samen met hun zoon en neef, de 29-jarige Kane Michelini, investeren de broers flink in duurzame technologie, waarmee het succes van Michelini Wines, 40 jaar geleden door hun vader opgericht, voor de lange termijn gewaarborgd wordt.
Emo Michelini kwam uit het Noord-Italiaanse Trentino, een regio die een lange geschiedenis van wijnmakers kent. Hij kwam tijdens de immigratieboom na de Tweede Wereldoorlog naar Australië. Zoals veel Italiaanse boeren begon hij met het telen van tabak in Myrtleford, aan de voet van de Australische Alpen in Victoria, maar wijn zat in zijn bloed. Hij werd verliefd op de regio en besloot zijn eigen familie-wijnmakerij te beginnen, aangezien het klimaat overeenkomsten vertoonde met zijn thuisland.
Waarom is duurzaamheid belangrijk bij wijnmakerij?
Myrtleford is een regio met een koel klimaat en ligt op 3,5 uur rijden van Melbourne. De regio heeft vier seizoenen met sterke verschillen: zeer koude winters (de stad is de toegangspoort tot de sneeuwvelden van Victoria), zeer hete zomers (met gemiddelde temperaturen in de zomer boven 30 graden Celsius), en daartussen een herfst- en lenteseizoen met nog heel andere kenmerken.
Het is algemeen bekend dat het in een kelder bewaren van de wijn zonder invloed van de elementen voor optimale opslag zorgt, maar minder bekend is hoe belangrijk de rol van klimaatregeling in het gehele wijnproductieproces is.
"De bewaring is erg seizoensafhankelijk en verbruikt veel energie", zegt Kane.
In de nazomer begint de jaarlijkse wijnoogst van Michelini Wines, en dat is ook hun meest energie-intensieve periode.
"Als het fruit binnenkomt, moeten we het zo snel mogelijk afkoelen", legt Kane uit. "De koelmachines werken drie tot vier maanden 24 uur per dag op -8 graden Celsius."
Vervolgens gaat de wijn naar een gistingsruimte, waar hij drie maanden lang op 22 graden Celsius blijft. Verspreid over de wijnmakerij staat nog meer apparatuur voor verwerking, verwarming en koeling, bijvoorbeeld bij de kelderdeur en in de iconische Toscaanse villa waar klanten het hele jaar door wijn kunnen proeven.
Kane is van de derde generatie in het familiebedrijf en duurzaamheid is enorm belangrijk voor hem om de erfenis van zijn grootvader voort te zetten.
"Mijn generatie is mogelijk het kantelpunt, waar mensen zich veel meer bewust zijn van duurzaamheid", suggereert hij.
Het verschil maken met een zonne-energiebeheersysteem
Met uitgaven tot wel $10.000 in hun drukste kwartaal en een verhoging van de subsidies voor koolstofneutrale producten in de wereldwijde wijnmakerij-industrie besloot de familie in 2021 over te stappen op zonne-energie.
"Het is zeker een trend die we zien in de industrie. We besloten er ons voordeel uit te halen, helemaal toen we de cijfers zagen", legt Kane uit.
Begin 2021 ging de Michelini-familie een samenwerking aan met Cameron Walker van KDec, een SunPower-elitepartner. Ze installeerdenvtwee zonnepanelen van 20,75 kW; een in de wijnmakerij en een in het magazijn verderop. Elk systeem bestond uit:
- 50 monokristallijn-modules van de SunPower 415W P-serie (SPR-P3-415-COM)
- een Fronius Symo 20 kW zonne-energie-omvormer (SYMO 20.0-3)
- een slimme meter van Fronius
2021 was het juiste moment om de overstap te maken voor Michelini Wines, deels omdat ze in aanmerking kwamen voor een agrarische energie-rendementsubsidie van de overheid, waarmee ze 50% korting kregen op de installatiekosten.
De familie had drie jaar geleden nog een analyse uitgevoerd en was toen tot de conclusie gekomen dat een implementatie te duur zou zijn. Bovendien "de technologie is ondertussen veranderd, die was toen niet zo efficiënt als nu", zegt Kane terugkijkend op die tijd.
Na een jaar zijn de energierekeningen van Michelini Wines al drastisch gedaald.
"Het magazijn kostte eerst ongeveer $ 2.000 per maand, nu is dat slechts ongeveer $ 120. De wijnmakerij kost nu ongeveer $ 1.200 per maand, maar dat was voorheen waarschijnlijk $ 3.000", vertelt Kane.
Hij verwacht dat het bedrijf de investering voor het magazijn in slechts 2,5 jaar en voor de wijnmakerij in 5 jaar heeft terugverdiend.
Snel kunnen profiteren van de voordelen is gebruikelijk voor veel bedrijven waarmee KDec werkt, zegt Cameron Walker.
"SunPower wil dat zijn producten tientallen jaren meegaan, want dat is onderdeel van groen ondernemen", legt Walker uit. "Het gaat erom dat het juiste voor klanten en de planeet wordt gedaan."
Duurzame Italiaanse wijn leveren aan Australië en de wereld
De Michelini-familie heeft grote ambities om zijn bedrijf verder uit te breiden. Duurzame technologie is daarbij essentieel.
De familie richt zich op het introduceren van Italiaanse variëteiten in Australië en de rest van de wereld. Pinot grigio, prosecco, barbera and sangiovese zijn enkele producten in hun bekroonde assortiment. Kane merkt op dat prosecco de toppositie van champagne als 's werelds meest populaire mousserende wijn heeft overgenomen.
"Er zijn de komende jaren zeer goede groeimogelijkheden", vertelt hij.
"Italiaanse families vinden traditie zeer belangrijk, dus het vermogen om door te gaan met waar je grootouders mee begonnen zijn en dit verder te laten groeien is bijzonder eervol."