Conventional vs. Maxeon Solar Panels Social Sweden Comparison

Zonnepanelen die net zo hard werken als u zelf

Uit vergelijking blijkt dat SunPower-panelen meer energie opwekken met minder panelen, zelfs met in barre omstandigheden in de winter
Huiseigenaren
Ondernemingen
Maxeon zonnepanelen
Solar Pioneers

Niet alle zonnepanelen zijn hetzelfde

Het zoeken naar de juiste zonnepanelen kan lastig zijn, ook voor professionals in de branche. Toen de Zweedse Christer Rygaard van SunnyFuture AB begon met zijn installatiebedrijf, deed hij onderzoek naar SunPower en een aantal merken conventionele panelen. Hij ontdekte dat de SunPower-panelen op papier de meest efficiënte panelen op de markt zijn1 Op basis van een zoekopdracht in datasheets op websites van de 20 grootste fabrikanten volgens IHS, per mei 2019. maar hij zag ook dat ze duurder zijn dan de andere merken. Hij besloot dan ook om conventionele panelen te installeren totdat hij meer praktijkonderzoek naar de waarde van SunPower had kunnen doen.

Zijn onderzoek bracht hij letterlijk in praktijk omdat hij 39 conventionele zonnepanelen van het n-type op zijn eigen huis installeerde, en later een raster met SunPower-panelen met een vergelijkbaar oppervlak bij een buurman aanbracht. SunnyFuture overzag alle systemen en Rygaard merkte al snel dat het systeem van zijn buurman 's ochtends meer stroom opwekte. Omdat Rygaard's systeem zichtbaar was op de website van SunnyFuture, belde zijn buurman hem regelmatig om op te scheppen over de hogere energieproductie van zijn SunPower-panelen.

Met de SunPower-panelen op het huis van mijn vriend werd al vroeger op de dag stroom opgewekt, en daarom zag ik in dat er een verschil is tussen panelen, dat ze niet hetzelfde zijn.
Christer Rygaard, oprichter en CEO bij SunnyFuture AB

Toen Rygaard de panelen nog gedetailleerder vergeleek, zag hij een verschil in energieproductie van 12% per jaar. Dat was veel meer dan hij had verwacht. SunPower-panelen wekten eerder in de ochtend en later in de avond energie op, dus meer over de hele dag. Het werd nog interessanter toen hij concludeerde dat het SunPower-systeem beter presteerde dan zijn conventionele systeem hoewel er 9% minder panelen op het dak lagen. Nadat hij de gegevens met nog enkele systemen had vergeleken, raakte Rygaard zo overtuigd van het voordeel dat SunPower in de ochtend bood, dat hij zijn bedrijf omgooide en besloot alleen nog SunPower-panelen te installeren.

Christer Rygaard, CEO bij SunnyFuture AB

Christer Rygaard, CEO bij SunnyFuture AB, beoordeelt een nieuwe SunPower-installatie in de buurt van Stockholm in 2019

Rygaard zette die stap niet zomaar. De strenge winters en zware sneeuwval in Zweden maken de betrouwbaarheid van het systeem voor zijn klanten net zo belangrijk als het vermogen. Gelukkig bleken Maxeon-panelen van SunPower in grootschalige onderzoeken zeer betrouwbaar te zijn.2 Jordan, et. al. Robust PV Degradation Methodology and Application. PVSC 2018 SunPower biedt bovendien een Volledige Betrouwbaarheidsgarantie die toonaangevend is in de branche en de meest complete product- en vermogensgarantie biedt van alle fabrikanten.3 Op basis van een onderzoek naar garanties in oktober 2019 op websites van de 20 grootste fabrikanten volgens IHS 2018.

Vergelijkbare huizen, sterk verschillende resultaten

Het is geen wetenschappelijke test, maar de twee locaties hebben in de praktijk tal van overeenkomsten. Beide systemen hebben een nominaal vermogen van 11,7 kW, zijn in vrijwel dezelfde richting geplaatst, maken gebruik van dezelfde omvormertechnologie en hebben vergelijkbare weersomstandigheden omdat ze maar 6 kilometer van elkaar verwijderd zijn. De onderstaande foto toont het dak met Rygaard's installatie en het dak van zijn buurman – Rygaard merkt grappend op dat ze zelfs dezelfde kleur geel hebben.

Vergelijkende tabel met het voordeel van SunPower

Toelichting: De onderstaande tabel laat kleine verschillen tussen de locaties zien: de 'azimut' of kompasrichting van het dak is enigszins anders en in het voordeel van SunPower. De invloed van schaduw is kleiner bij het huis van Rygaard, ten gunste van de conventionele panelen. Maar deze factoren hebben een netto-invloed van minder dan 5%.4 Gebaseerd op een schatting van SunnyFuture, ontwerper en installateur van beide systemen.

Ondanks de minimale verschillenen presteerden 35 SunPower Maxeon-panelen beter dan de 39 conventionele panelen op het dak van Rygaard.

Over een heel jaar (2018) genereerde het SunPower-systeem 12% meer energie dan het conventionele systeem, ondanks dat er 9% minder panelen op het dak lagen.5 Bron: Monitoringgegevens van klant.

grafiek met een vergelijking van de opgewekte energie van conventionele en Maxeon-zonnepanelen

Voordeel van het lichtspectrum in de seizoenen

De hogere opbrengst is gedeeltelijk een gevolg van een spectrumvoordeel dat de Maxeon-panelen van SunPower hebben ten opzichte van conventionele zonnepanelen.6 Die verschuiving in het spectrum vindt plaats wanneer licht door deeltjes valt op weg naar het paneel waardoor de 'kleur' verandert omdat bepaalde golflengten eruit worden gefilterd. Wolken blokkeren bijvoorbeeld zichtbaar licht maar hebben minder effect op UV-licht, waardoor de kleur 'verschuift' naar blauw en rood. Nog een voorbeeld: laat op de dag valt licht door een groter deel van de atmosfeer, waardoor de kleur verschuift naar rood.  Maxeon-panelen zijn gevoeliger voor blauw licht (vroeg op de dag of wanneer het bewolkt is) en rood licht (laat op de dag). Dankzij toegang tot een breder lichtspectrum kan meer energie worden opgewekt wanneer de zon lager staat. Dat komt doordat het licht 'naar rood verschuift' wanneer het door een groter deel van de atmosfeer valt. Dat effect is groter tijdens het winterseizoen en op noordelijke breedtegraden.

Maxeon-prestaties bij weinig licht

Uit monitoringgegevens blijkt dat de SunPower-panelen, afhankelijk van het seizoen, vaak al tussen 15 minuten en 2 uur eerder beginnen met het opwekken van energie dan conventionele panelen,7 Systeemgegevens van klantmonitoring. Gegevens bij zonsopgang/zonsondergang van <a href="https://www.sunrise-and-sunset.com/en/sun/sweden/taby/2019" target="_blank">https://www.sunrise-and-sunset.com/en/sun/sweden/taby/2019</a> wat tot betere energieprestaties leidt.

Reactie van klanten op de overstap naar 100% SunPower

Klanten kunnen zich vinden in Rygaard's besluit om alleen nog maar SunPower-panelen te installeren beloond. "In 2018 hebben wij onze omzet verdrievoudigd ten opzichte van 2017, en tot nu toe zitten wij in 2019 al 50% boven 2018," verklaarde hij.

Volgens Rygaard krijgt hij de meeste klanten via mond-tot-mond-reclame. Dat is het gevolg van een persoonlijke benadering. Hij adverteert niet maar ontmoet klanten persoonlijk, legt uit waarom SunPower een hogere opbrengst, kwaliteit en duurzaamheid biedt en laat dat zien met zijn eigen praktijkonderzoek.

Het succes met woningen heeft SunnyFuture ook verschillende opvallende zakelijke projecten met zonne-energie opgeleverd. Maar zijn volgende project wordt toch echt zijn eigen dak. Hij gaat ook daar SunPower-panelen plaatsen om nog meer energie op te wekken. Nu hij het verschil weet, is de keuze niet moeilijk.

2018 Gemiddelde locatieomstandigheden
Conventioneel 6,1 kmdubbele pijlen SunPower
Täby plaats Upplands Väsby
37° woning 37°
130° ontwerp 145°
~3% boom ~10%
8,4 °C koud 8,3 °C
59,8% wolken 59,1%
72,8% waterdruppel 73,2%

 

Projectoverzicht

Product: 35 x 335 W SunPower® Maxeon® 3
Projecttype: Woning
Systeemgrootte: 11.725 kWp, 13 MWh per jaar

Uitdaging: Oplossing:
pictogram voor beperkt dakoppervlak Beperkt dakoppervlak
  • Nr. 1 voor wat betreft rendement van commercieel beschikbare zonnepanelen (meeste vermogen/m2)8 Op basis van een zoekopdracht in datasheets op websites van de 20 grootste fabrikanten volgens IHS, per oktober 2019.
pictogram voor kortere dagen

 

Kortere dagen en noordelijke breedtegraad
  • Voordeel van het lichtspectrum
koud Barre omstandigheden in de winter
  • Meest betrouwbaar in grootschalige onderzoeken9 Jordan, et. al. Robust PV Degradation Methodology and Application. PVSC 2018
  • Toonaangevende 25 jaar Volledige Betrouwbaarheidsgarantie voor panelen10 Op basis van een onderzoek naar garanties in oktober 2019 op websites van de 20 grootste fabrikanten volgens IHS 2018.

Wilt u meer weten over onze zonnetechnologie?

Ja
Vul het onderstaande formulier in.
Adres
Gelieve enkel cijfers in te voeren, zonder spaties.

Wanneer u uw gegevens naar SunPower stuurt, gaat u akkoord met de gebruiksovereenkomst en het privacybeleid van SunPower.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.