The future of solar lies beyond the panel

Verkoop zonnepanelen niet alsof het smartphones zijn

Sustainability
Ralf Elias

Ralf Elias

Ralf Elias, Chief Product Officer, Maxeon Solar Technologies

Het lijkt wel alsof iedere nieuwe telefoon die op de markt komt nieuwe functies krijgt, in een poging om hem niet alleen te onderscheiden van andere merken maar ook van het model van vorig jaar. Van de resolutie van de camera tot gezichtsherkenning: iedere nieuwe generatie smartphones lijkt te zijn gebaseerd op een of andere revolutionaire innovatie die ontbrak in de vorige versie.

Maar wat hebben smartphones te maken met zonnepanelen? Nou, ik denk dat de manier waarop de zonne-energiebranche zonnepanelen aan de man probeert te brengen, nogal vergelijkbaar is met die van de smartphonebranche. En ik denk dat installateurs van zonnepanelen juist een concurrentievoordeel hebben als ze zich niet laten meeslepen in de ontwikkeling van onzinnige functies, maar in plaats daarvan inzien hoe belangrijk betrouwbaarheid is.

Ik zal dat toelichten.

In de afgelopen tien jaar hebben we een verschuiving gezien in de wijze waarop zonnepanelen worden gedifferentieerd. De prijs per module is tientallen jaren een onderscheidende factor geweest in de zonne-energiebranche. De prijzen van modules zijn aanzienlijk gedaald, van ongeveer $ 2,78 per watt in 2009 naar $ 0,27 per watt in 2021, en blijven dalen voor premium/zeer efficiënte panelen (bron). Dit is belangrijk, want het betekent dat meer mensen zich nu zonne-energie kunnen veroorloven. Maar de laatste jaren heeft een nieuwe onderscheidende factor van paneeltechnologie aan terrein gewonnen.

Stop Selling Solar Panels like They’re Smartphones


We zien nu dat fabrikanten met elkaar concurreren door meer en meer watts uit iedere vierkante meter zonnepaneel te persen. Iedere advertentie voor zonnepanelen die ik momenteel zie, is vooral op dit ene aspect gericht.

Disclaimer: Ik werk voor Maxeon en wij doen hetzelfde; wij zijn er zelfs trots op dat een aantal van onze panelen tot de efficiëntste op de markt behoren. Het is een feit dat een hoger rendement een voordeel is voor gebruikers. Zij kunnen dan namelijk meer zonne-energie opwekken en hun energierekening verder verlagen. En het is ook een voordeel voor installateurs, die panelen tegen lagere kosten per watt kunnen installeren. Maar rendement en prijs zijn maar een deel van het bredere plaatje.

We vergeten hoe belangrijk betrouwbaarheid is. In tegenstelling tot de meeste mobiele telefoons schaffen klanten zonnepanelen voor de lange termijn aan. Ik heb zelf zonnepanelen. Mijn mobiele telefoon controleer ik regelmatig, maar ik wil erop kunnen vertrouwen dat mijn panelen voor zichzelf zorgen.

In de race om vanaf de eerste dag het maximale vermogen uit ieder paneel te halen, veronachtzamen sommige fabrikanten duurzaamheid en betrouwbaarheid. Een aantal conventionele panelen op de markt is bijvoorbeeld slijtagegevoelig omdat ze bypass-dioden bevatten. Deze dioden zijn bedoeld om de effecten van schaduwvorming tegen te gaan door een deel van een paneel dat in de schaduw ligt of vuil is, te deactiveren. Maar als ze te warm worden, kunnen ze uitval van panelen veroorzaken. Dat geldt niet voor Maxeon-panelen. Die hebben namelijk een celarchitectuur die de celtemperatuur lager houdt doordat minder weerstand wordt geboden aan de elektrische stroom in het paneel, zelfs bij schaduw. Hierdoor zijn ze beschermd voor de lange termijn.

Dat betekent dat dealers of installateurs minder tijd kwijt zijn aan storingsmeldingen en onderhoud omdat ze hun klanten een beter product hebben verkocht. Dit is iets heel anders dan het verkopen van een mobiele telefoon. Een koper van een telefoon is blij als hij een paar software-updates of een nieuwe batterij krijgt. Nadat een klant een paneel heeft gekocht, wil hij de installateur echter niet meer zien.

Bij Maxeon spannen wij ons in voor een lange levensduur van onze panelen, zodat wij dit probleem niet hebben. Wij proberen ons ook te onderscheiden door onze garantie en door meer waarde te genereren voor klanten.

Alle installateurs weten dat zij, als er iets misgaat, als eerste door klanten worden gebeld. Deels komt dit doordat de garantie op zonnepanelen complex is en klanten niet goed begrijpen wat onder de dekking van de vermogensgarantie (defecten) en van de productgarantie (prestaties) valt. Maar het lijkt logisch dat een prestatieprobleem het gevolg is van een defect. Bij Maxeon willen wij geen onduidelijkheid over wat hoelang onder welke garantie valt. Daarom verkopen we één garantie waarmee zowel het vermogen als het product gedurende de hele garantieperiode is gedekt.

Dit is de langste garantie in de zonne-energiebranche: het product en het vermogen zijn in totaal 40 jaar gedekt. We hebben hiervoor gekozen omdat de garantie dat mensen hun hele leven zonne-energie zullen hebben, de beste manier is om mensen meer uit hun panelen te laten halen. Hiermee komen we tegemoet aan wat kopers van zonnepanelen belangrijk vinden, en het is een blijk van ons vertrouwen in onze zonnepanelen.

Ik heb tientallen jaren in de telefoonbranche gewerkt en uiteindelijk was van alle telefoons die ik zelf heb gehad, degene die het langst meeging mijn favoriet. Ik durf te wedden dat kopers van zonnepanelen ook zo over hun panelen denken. Daarom denk ik dat installateurs van zonnepanelen een concurrentievoordeel hebben als ze begrijpen dat ze de meeste van hun klanten beter van dienst kunnen zijn met betere panelen die de kracht van de zon langer benutten.