Lindsey Wiedmann - Schone productie voor schone energie

Een uitgekiende ESG-strategie formuleren

Sustainability
Lindsey Wiedmann

Lindsey Wiedmann

Chief Legal en Sustainability Officer

Toen ik Executive Sponsor van het ESG-programma van Maxeon werd, wilde ik dat het bedrijf koploper op het gebied van duurzaamheid zou worden. Dat was een ambitieuze doelstelling, maar wel een belangrijke. Niet voor niets luidt de missie van Maxeon 'Powering Positive Change'.

Het opbouwen van een duurzaamheidsprogramma is een kwestie van vallen en opstaan. Daarom moeten we onze successen vieren. Ik ben erg trots op wat we tot nu toe hebben bereikt. Een mooi bewijs daarvan is dat Maxeon onlangs is opgenomen in de prestigieuze lijst van Corporate Knights met de 1% meest duurzame bedrijven ter wereld. En dat terwijl we pas ons tweede volledige jaar als onafhankelijk bedrijf achter de rug hebben. De Global 100-lijst houdt rekening met 25 kwantitatieve indicatoren, die variëren van duurzaamheid en beheer van natuurlijke hulpbonnen tot personeelsmanagement, financiële cijfers en leveranciersprestaties.

Met veel plezier deel ik een paar van onze belangrijkste initiatieven waardoor we al zo snel koploper zijn geworden. Het is ook he vermelden waard is dat wij een van drie zonne-energiebedrijven in de top 100 zijn en het enige bedrijf met het hoofkantoor in Azië.

We leggen onszelf de hoogste normen op

In het licht van het akkoord van Parijs willen wij onze duurzaamheidsprestaties structureel en conform alle toonaangevende internationale normen meten. In juni 2021 hebben wij ons eerste duurzaamheidsrapport gepubliceerd waarin we onze rapportage op eigen initiatief hebben afgestemd op vier internationale normen: Sustainability Accounting Standards Board ('SASB'): Solar Technology Project Developers Standard; Global Reporting Initiative ('GRI')-duurzaamheidsrapportagenormen: Core option; Singapore Exchange ('SGX')-duurzaamheidsrapportagevereiste; Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties ('UN SDGs').

In ons tweede jaar hebben wij onze rapportage op eigen initiatief uitgebreid met een verklaring inzake moderne slavernij met integrale informatie over onze aanpak voor het traceren van de grondstoffen in onze producten. Ik ben er trots op dat ons bedrijf bij de Asia Sustainability Reporting Awards een zilveren medaille heeft gekregen voor de rapportage over mensenrechten.  

Die rapportage hebben we geheel op eigen initiatief uitgevoerd omdat wij normbepalend willen zijn op het gebied van duurzaamheidsrapportage. 

We blijven ons programma uitbreiden omdat we het steeds beter willen doen. Met uitvoerige rapportage houden we bovendien alle betrokkenen op de hoogte van de voortgang.  

Wij zijn grensverleggend

We zijn er trots op dat Maxeon de allerbeste en meest duurzame zonne-energieproducten ter wereld maakt. We rusten niet op onze lauweren en verleggen voortdurend de grenzen op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid. Onze circulaire aanpak begint bij de inkoop van grondstoffen en eindigt bij het verpakken van onze producten voor onze klanten. Dit zijn twee terreinen waarop Maxeon pas geleden initiatieven heeft genomen voor koolstoftracering en vermindering van verpakking.

Afgelopen jaar hebben wij een toonaangevende 40 jaar garantie voor onze panelen aangekondigd. Dit betekent dat ze gegarandeerd twee keer langer meegaan dan panelen van andere zonne-energiebedrijven. Ook hebben we de Cradle-to-Cradle Silver-certificering in de wacht gesleept voor onze Maxeon 3-, Maxeon 5- en Maxeon 6-panelen, een erkenning van het circulaire karakter van onze producten, waarmee we als zonne-energiebedrijf op de hoogste plaats staan.

Samen komen we verder

Wij willen de regio's waarin we werken, helpen opbouwen en er deel van uit te maken. Dat heeft vele vormen aangenomen.

Als een van onze eerste acties hebben we ons aangesloten bij het Global Compact van de Verenigde Naties, een mondiaal duurzaamheidsinitiatief met meer dan 30.000 deelnemers. Sindsdien heeft Maxeon leiderschapsposities in het Global Compact bekleed. Kai Strohbecke, onze Chief Financial Officer, is bijvoorbeeld lid geworden van de CFO Coalition of Leaders, een samenwerkingsverband waarin 100 CFO's het voortouw nemen om de SDG's te behalen.

Maxeon was ook een van de 12 oprichters van het Singapore Low Carbon Network, gelanceerd als onderdeel van het PwC Singapore Asia Pacific Centre for Sustainability Excellence. Het netwerk ondersteunt het Singapore Green Plan 2030 en wil organisaties in Singapore met ambities voor decarbonisatie samenbrengen. Maxeon heeft aan de Singapore Management University, SGX en elders lezingen over duurzaamheid gegeven omdat wij die best practices graag willen delen.  

We are proud that Corporate Knights included Maxeon in the 2023 Global 100 Index of the most sustainable corporations

Wij vieren onze successen

Zoals gezegd zijn wij er trots op dat Corporate Knights ons heeft opgenomen in de Global 100 Index 2023 met de meest duurzame bedrijven, en dat nadat we pas ons tweede volledige bedrijfsjaar achter de rug hebben. We zijn vereerd dat wij net als een aantal andere inspirerende organisaties worden beschouwd als koploper in de aanpak van de mondiale energie- en klimaatcrisis.

We zien dat zowel als bevestiging van ons huidige bedrijfsmodel als een stimulans om er nog een stapje bovenop te doen. Maxeon ondersteunt de transitie naar schone energie door te zorgen voor eenvoudige toegang tot zonnepanelen met hoog rendement die van alle zonnepanelen in de branche het langste meegaan. Hierdoor neemt de vraag naar nieuwe materialen af en wordt jaarlijks miljoenen tonnen aan koolstofemissie bespaard.

We weten echter dat duurzame opwekking nog steeds aanzienlijk opgeschaald moet worden om klimaatverandering aan te pakken en een leefbare toekomst voor iedereen te garanderen. De missie van Maxeon luidt 'Powering Positive Change'; samen met alle betrokkenen blijven we de grenzen van innovatie verleggen voor een positieve impact op de regio's waar we werken en op de planeet.