Reduce Business Energy Costs

10 eenvoudige manieren om de energiekosten van uw onderneming te verlagen

Ondernemingen
Overstappen op zonne-energie

Misschien staat u niet zo vaak stil bij de energierekening die u elke maand betaalt. En anders denkt u misschien: dat hoort er nou eenmaal bij als je een bedrijf hebt, toch? Nou, eigenlijk niet. Sta even stil bij de energiekosten die u waarschijnlijk betaalt voor dat ene kantoor in uw pand waar nooit iemand zit. Dan wilt u beslist weten hoe u de energiekosten van uw bedrijf kunt verlagen.

Feit is, dat u afhankelijk van de grootte van uw organisatie en gebouwen, uw energierekening met duizenden euro's per jaar kunt verlagen. Een paar eenvoudige stappen zijn voldoende om uw bedrijf energiezuiniger te maken. Hieronder geven we een paar concrete tips en eenvoudige aanpassingen waarmee u op korte en lange termijn energie kunt besparen.

 1. Laat een energie-audit doen
  Weinig mensen staan te popelen bij het idee van een audit. In eerste instantie lijkt dit misschien geen goed idee, maar als het gaat om de energiekosten van uw bedrijf is het dat toch wel. Aan de hand van een rapport van een gekwalificeerde energie-auditor wordt inzichtelijk waar uw geld elke maand naar toe gaat, hoe u energiezuiniger kunt werken en hoe u uw energierekening kunt verlagen. Veel grote ondernemingen zijn voortvloeiend uit de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED) reeds verplicht een energie-audit te doen. Hier kunt u meer vinden over hoe dit precies zit.

 2. Doe lampen en apparaten uit wanneer ze niet worden gebruikt
  Dit lijkt logisch, maar het zou u verbazen hoeveel energie er wordt verbruikt door al die computers, printers en andere apparaten die ingeschakeld blijven zonder dat ze worden gebruikt. Door 's nachts de slaapmodus te activeren of door ze helemaal uit te zetten betaalt u niet voor elektriciteit die u niet gebruikt. Maak er een vaste gewoonte van om 's avonds een rondje door het hele pand te maken en alle ongebruikte apparaten uit te zetten. Hetzelfde geldt voor apparaten in de kantine, zoals magnetrons, koffiezetapparaten, radio's en televisies. Een handige tip is om al deze energieslurpers aan te sluiten op één (al dan niet op afstand te bedienen) stekkerdoos, zodat u ze allemaal tegelijk kunt uitzetten op uw weg naar buiten.

 3. Maak zo vaak als u kunt gebruik van natuurlijk zonlicht
  Haal het zonnetje maar in huis! Open bij werkplekken de jaloezieën om het daglicht zo goed mogelijk te benutten, en maak gebruik van dakramen of andere natuurlijke lichtbronnen zodat er overdag minder lampen nodig zijn. Het is de moeite waard om na te gaan of er plekken in uw kantoor zijn met te veel lampen en om overbodige verlichting te verwijderen.

 4. Plaats led-lampen
  Op dit gebied kan een beetje besparen op veel plaatsen enorm veel opleveren. Het vervangen van een oude lamp door een ledlamp die meer dan 10 uur per dag brandt, kan een bedrijf heel wat schelen. Opgeteld over een heel jaar, en voor de honderden (of duizenden) lampen in uw bedrijf, levert dit een behoorlijke besparing op.

  Energiezuinige lampen zijn niet alleen slim om op de korte termijn uw energierekening te verlagen. De langere levensduur zorgt ook voor besparingen op de lange termijn. Energy Star-led-lampen verbruiken niet alleen minstens 75% minder energie, ze kunnen ook tot wel 50 keer langer meegaan, zelfs tot 20 jaar.

  Als u nu alvast overstapt op ledverlichting loopt u bovendien vooruit op een motie die in Nederland recent door de tweede kamer is aangenomen die bedrijven per 1 juli 2020 verplicht om uitsluitend ledverlichting te gebruiken. Dit zou in heel Nederland zo'n 0,9 megaton CO2-winst opleveren.

 5. Gebruik bewegingsdetectoren en automatische dimmers die zich aan uw behoeften aanpassen
  Geloof het of niet, verlichting kan oplopen tot zo'n 20% tot 50%1 <a href="https://www.klimaatplein.com/verlichting" target="_blank">https://www.klimaatplein.com/verlichting</a> van het totale energieverbruik van een bedrijf en in winkels zelfs 70%. Dus wanneer u een klein beetje slimmer omgaat met verlichting in uw gebouw(en), kan dat uiteindelijk grote besparingen opleveren. U kunt ook bewegingsdetectoren plaatsen in gangen, vergaderzalen en op andere plekken waar verlichting niet altijd nodig is, of automatische dimmers die de werkelijk benodigde lichtniveaus meten en zich daaraan aanpassen.

 6. Plaats programmeerbare thermostaten en gebruik deze slim
  Met een programmeerbare thermostaat kan de temperatuur van de werkplek automatisch worden aangepast als er niemand is (zoals 's avonds of in weekenden en vakanties). Stel met de thermostaat in dat de airco of verwarming 30 minuten voordat mensen komen aangaat, en 30 of 60 minuten nadat ze weggaan weer uitgaat. In warmere maanden is het een goed idee om de thermostaat tijdens kantooruren in te stellen op een temperatuur die niet lager is dan 25 graden om het energieverbruik te beperken. Zet de thermostaat in koudere jaargetijden niet hoger dan 20 graden.

 7. Houd de warmte binnen (of buiten) met isolatieplaten, -folie en tochtstrips
  U denkt misschien dat een briesje door het raam van de vergaderzaal niet zoveel voorstelt, maar het gaat in feite om geld en energie die het raam uitvliegen. En de oplossing is zo eenvoudig. Plaats of vervang tochtstrips, afdichting of isolatieschuim rond ramen en deuren om energie te besparen. Tocht is echter niet de enige manier waarop ramen u energie en geld kunnen kosten. Ramen laten lucht en warmte van de zon binnen, waardoor het duurder kan worden om uw kantoor af te koelen bij warmer weer. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen waarmee u de warmteopbouw kunt verminderen en ramen energiezuiniger kunt maken, zoals zonneschermen, luifels en reflecterende raamfolie.

 8. Koop energiezuinige kantoorapparatuur
  Computers, beeldschermen, printers, faxen, scanners en kopieerapparaten met een hoog energielabel zijn veel efficiënter in gebruik en schakelen automatisch uit bij langdurige inactiviteit. Dit kan wel 50% aan energiebesparingen opleveren voor deze energieverslinders. En ook als uw oude verwarming of airconditioning niet met maximale efficiëntie werkt, kan dat onnodig veel energie en dus ook geld kosten. Vervang oude verwarmingen of airconditioners door modellen met een hoger energielabel.

 9. Overweeg om over te stappen op alternatieve en duurzame energiebronnen voor uw bedrijf
  Het gebruik van commerciële duurzame energiebronnen zoals zonne-energie kan op termijn de energiekosten van uw bedrijf verlagen. Door op deze manier energie op te wekken wordt schadelijke uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen voorkomen. Vanwege een aantal factoren is dit misschien wel het beste moment ooit om te investeren in zonne-energie (of andere schone energiebronnen) om in de energiebehoeften van uw bedrijf te voorzien en op de lange termijn minder te betalen. Het kan ook een goed idee zijn om een commercieel opslagsysteem voor zonne-energie te installeren.

 10. Zorg ervoor dat de systemen voor verwarming, ventilatie, airconditioning of koeling goed blijven werken
  Vervang filters en laat alles regelmatig inspecteren en schoonmaken. Zorg ervoor dat ventilatieopeningen niet door meubels of papier worden geblokkeerd.

Wie twintig jaar geleden aan managers had gevraagd: 'Wat is energiezuinig werken en hoe is dat van invloed op de winst?', had waarschijnlijk veel verbaasde blikken gekregen. Sindsdien is er veel veranderd. Misschien denkt u dat uw bedrijf al z'n steentje bijdraagt, maar als het gaat om energiezuinig werken kan het altijd beter, zodat u nog meer op uw energierekening kunt besparen. Als u weet hoe de energiekosten voor uw bedrijf kunnen worden verlaagd en als u duurzame energiebronnen inzet om meer van de benodigde energie op te wekken, is uw organisatie beter in staat om te concurreren en succes te boeken.