5 stappen naar solar
Zonnepanelen in vijf stappen: van idee tot installatie, waar moet u op letten?
Waar moet u allemaal op letten als u zonnepanelen wilt? Hoewel het installatieproces in de loop der jaren makkelijker is geworden komt er toch heel wat bij kijken. Zelfs een gekwalificeerde elektricien heeft hiervoor training nodig én moet bekend zijn met specifieke systeemvereisten en lokale wet- en regelgeving om een veilige en betrouwbare installatie op te leveren. We leggen in vijf stappen uit dit in zijn werk gaat en geven tips over waar u op kunt letten in de aanloop naar de installatie.
Bent u zelf installateur en wilt u meer weten over de voordelen van deelname aan het SunPower partner netwerk? Klik dan hier.
Stap 1: vind een goede installateur en vraag een eerste prijsschatting op
Om een betrouwbare installateur te vinden is rondvragen bij buren of kennissen die al zonnepanelen hebben een goed startpunt. Zij kunnen u meer vertellen over hun ervaringen en u wellicht doorverwijzen. Ook kunt u op het internet zoeken. Het kan zijn dat u al een bepaald merk zonnepanelen in gedachten heeft, in dat geval kunt u kijken welke installateurs deze kunnen leveren én hier ook ruime ervaring mee hebben. Andere zaken waar u nog op kunt letten zijn: hoe er wordt omgegaan met garantie, service of eventueel faillissement van de installateur, en of de installateur is aangesloten bij een branchevereniging of keurmerk zoals Zonnekeur of Techniek Nederland (voorheen Uneto-VNI).
Wist u dat SunPower een partner netwerk heeft met onafhankelijke gecertificeerde installateurs in België en Nederland? Dat zijn vaste partners waar SunPower mee samenwerkt en die regelmatig bijscholing en training van ons ontvangen. Op deze manier kunnen we u verzekeren dat u samenwerkt met een betrouwbare installateur die de hoogste kwaliteit en de beste klantenservice biedt. Bovendien zal u op deze manier altijd aanspraak kunnen maken op de 25-jarige garantietermijn. U kunt lokale SunPower installateurs vinden door te bellen naar NL: 0800 0233 980 / BE: 0800 786 35.
Het is een goed idee om een paar installateurs te polsen, dan kunt u feeling krijgen met wat u belangrijk vindt qua prijs, service, onderhoud en reparatie, kwaliteit, rendement en soorten garantie. Vooral aan dit laatste kunnen nog wel eens haken en ogen zitten, bijvoorbeeld: dat u alleen recht op de volledige garantietermijn heeft als u een onderhoudspakket afneemt, óf dat een garantie van bijvoorbeeld 25 jaar enkel geldt voor het vermogen van het zonnepaneel - als het paneel zelf voor die tijd defect raakt, valt dit niet onder de garantie. SunPower onderscheidt zich hier van andere merken en biedt 25 jaar full service garantie op zowel het paneel zelf, de prestaties ervan en de service.
Als u een paar installateurs heeft uitgekozen voor een eerste prijsopgave zullen er een aantal algemene vragen gesteld worden over uw verbruik en uw dak (type dakbedekking, isolatie, leeftijd van het dak, dakhelling, dak-oriëntatie, zonnepanelen in of op het dak). Denk in deze fase ook alvast na over uw toekomstige verbruik: stapt u over naar elektrisch koken? Wellicht in de toekomst een elektrische auto?
Aan een prijsopgave zijn in principe nooit kosten verbonden.
De installateur zal een prijsopgave maken en kan u meer informatie geven over mogelijkheden qua lokale subsidies en financiering. Wist u dat sommige installateurs ook huur/lease constructies voor zonnepanelen aanbieden? Een goede installateur kan u informeren en begeleiden in elke stap. Kies dus vooral een installateur waar u een goed gevoel bij hebt en die u werk uit handen kunt nemen waar u dat fijn vindt. Een goede service is ook wat waard.
Stap 2: offerte en ontwerp
Als u een installateur heeft gevonden waar u mee verder wilt kan er verder afgestemd worden. Zo gaat u samen kijken naar welke (en hoeveel) zonnepanelen, omvormer, installatiemateriaal en andere onderdelen het beste bij uw situatie en huis passen.
Als onderdeel van het ontwerpproces zal de installateur een afspraak maken bij u thuis om het dak en het elektrische systeem van uw huis te bekijken. Alles wordt nagelopen om ervoor te zorgen dat de installatie straks veilig is en optimaal rendement kan leveren afgestemd op uw wensen. Daarom is het misschien nodig om eerst enkele aanpassingen te doen. Als u bijvoorbeeld een ouder huis hebt, moet uw meterkast of bekabeling mogelijk aangepast worden of zijn er reparaties nodig aan het dak.
Als u de offerte ontvangt, lees deze dan goed door: zijn de installatiekosten inbegrepen? En alle randapparatuur zoals omvormers? Worden de merken en typeaanduidingen van de diverse onderdelen gespecifieerd? Soms wordt dit niet gedaan zodat de installateur kan plaatsen wat op dat moment het goedkoopst wordt aangeboden door de groothandel. We raden u aan om goed te kijken naar uit welke componenten het beoogde systeem bestaat: installateurs kunnen systemen samenstellen met componenten die van verschillende fabrikanten kunnen komen, allemaal met verschillende garantievoorwaarden en -services.
Stap 3: ontwerp definitief maken
Zodra alle informatie en metingen in stap 2 zijn verzameld, maakt de installateur een locatieontwerpplan. Het plan omvat het aantal panelen en waar ze op uw dak worden geplaatst, de bedrading van het systeem en hoe het zal worden verbonden met de meterkast. Het ontwerpplan moet ook de naleving van brandveiligheidseisen, verzekering en vve eisen waarborgen. De installateur kan dit voor u verzorgen. Overleg met uw installateur of u voor uw installatie een (omgevings)vergunning van de gemeente nodig heeft. Voor de meeste particuliere installaties zal dit niet nodig zijn, maar uw installateur kan u hier meer over vertellen.
Stap 4: installatie
De installatie is voor u het gemakkelijkste deel. Het kan zijn dat u aanwezig moet zijn wanneer de installateurs aankomen, zodat u ze toegang kunt geven tot uw dak en het elektrische systeem van uw huis, maar verder hoeft u in principe niks te doen.
Bij de meeste huizen duurt het installeren een paar uur tot een hele dag, afhankelijk van uw woonsituatie.
Stap 5: eindcontrole en aansluiting
Nadat de zonnepanelen op het dak zijn bevestigd en de bijbehorende elektrische apparatuur is geïnstalleerd, wordt de werking van het systeem gecontroleerd. Als alles goed werkt kan de knop om: het systeem wordt aangesloten op het net! Vanaf nu produceert u officieel uw eigen schone zonne-energie en zal u de energierekening omlaag zien gaan.
In Nederland zal de installateur tenslotte het vermogen van de installatie doorgeven aan de netbeheerder. Dit kunt u eventueel ook zelf doen via deze website - wees er snel bij want dit kan niet met terugwerkende kracht. Het is ook verstandig om contact op te nemen met uw energieleverancier én met de belastingdienst. Afhankelijk van het op te wekken vermogen bent u al dan niet btw plichtig of kunt u btw terugvragen, u bent namelijk een zelfstandig "zonne"-ondernemer. Controleer dit bij de belastingdienst en laat u adviseren door uw installateur.
In België werkt deze laatste stap net weer iets anders. Kijkt u hier voor hoe aanmelden bij de netbeheerder in zijn werkt gaat.
Bekijk hoeveel u kunt besparen op uw energierekening! Neem contact op met een lokale SunPower partner voor een gratis prijsopgave en voor meer informatie NL: 0800 0233 980 / BE: 0800 786 35.