CO₂: zijn elektrische auto’s echt zo effectief?
Heb jij je ooit afgevraagd hoeveel CO2 er wordt uitgestoten door het verkeer in je stad en of elektrische voertuigen echt een schoner alternatief zijn? Een reeks infografieken van het Europees Parlement maakt dit inzichtelijk. Naast bekende informatie zien we dat het vervangen van het wagenpark door elektrische auto’s en bussen fundamenteel is om de doelstellingen voor 2050 te behalen.
Het eerste cijfer dat opvalt, is dat de uitstoot van de vervoerssector hoger wordt, ondanks het feit dat de Europese Unie de CO2-uitstoot door vervoer voor 2050 met 60% wil verlagen ten opzichte van 1990.
Als we de CO2-uitstoot door de vervoerssector in 1990 op 100 zetten, was deze in 2015-2016 gestegen tot 125%. In diezelfde periode is de CO2-uitstoot door de industrie gehalveerd. In de energiesector is de uitstoot met 20% gedaald.
Vandaag de dag is vervoer (over de weg, over het water, door de lucht en over het spoor) verantwoordelijk voor bijna 30% van de totale CO2-uitstoot van de hele Europese Unie, waarvan driekwart afkomstig is van vervoer over de weg.
Auto, trein en bus: wat vervuilt het meest?
Auto’s behoren tot een van de schoonste vervoermiddelen als ze minstens vier personen vervoeren. Alleen de trein stoot minder CO2 uit per persoon per afgelegde kilometer.
Een auto met maar een persoon erin produceert 104 tot 158 gram CO2 per afgelegde kilometer (afhankelijk van de grootte van de auto). Als we het zo zouden kunnen organiseren dat er vier mensen in een auto zitten, daalt het aantal gram per kilometer per persoon naar respectievelijk 42 en 55. Een enorme verlaging, maar nog steeds veel, vergeleken met de trein (14 gram CO2 per persoon per kilometer). Een niet-elektrische bus met gemiddeld 12 passagiers vervuilt echter meer dan een volle auto: 68 gram CO2 per persoon per kilometer. Het openbare vervoermiddel dat het meest vervuilt, is nog altijd het vliegtuig: 88 passagiers produceren 285 gram CO2 per kilometer per persoon.mane sempre l’aereo: 88 passeggeri producono 285 grammi di CO2 per km a testa.
Het aantal elektrische voertuigen
Ondanks het feit dat het marktaandeel van elektrische auto’s nog steeds klein is (ongeveer 1,5% van de nieuwe geregistreerde voertuigen), is het aantal nieuwe registraties van elektrische voertuigen in de EU in de afgelopen jaren gestaag toegenomen. De verkoop van elektrische voertuigen met accu is in 2017 in de EU gestegen met 51% ten opzichte van het jaar daarvoor.
Let op: om de hoeveelheid CO2 die door een auto wordt geproduceerd te berekenen, moet er niet alleen rekening worden gehouden met de CO2-uitstoot tijdens het gebruik, maar ook met de uitstoot tijdens de productie en sloop.
De productie en sloop van een elektrische auto zijn minder milieuvriendelijk dan die van een auto met een interne verbrandingsmotor. De uitstoot van elektrische voertuigen hangt af van de manier waarop de elektriciteit wordt opgewekt. Niettemin zijn elektrische auto’s nu al schoner dan benzinevoertuigen, ook als er rekening wordt gehouden met de gemiddelde energiemix in Europa. En aangezien het aandeel van elektriciteit dat opgewekt wordt door hernieuwbare bronnen in de toekomst zal toenemen (mede dankzij zonne-energie), is de verwachting dat de elektrische auto het meest milieuvriendelijke alternatief wordt.
En als voertuigen op zonne-energie gaan rijden?
De missie van SunPower is om de manier waarop energie wordt opgewekt in de wereld te veranderen. En dat is de reden dat we altijd verder kijken. In de afgelopen jaren hebben we meegewerkt aan de meest innovatieve projecten voor het ontwikkelen van elektrische auto’s op zonne-energie:
VIOLET, de auto op zonne-energie die is ontwikkeld door UNSW Solar Racing Team Sunswift, uitgerust met 318 monokristallijne cellen van SunPower met hoog rendement, is opgenomen in het Guinness World Records-boek dankzij het minimale energieverbruik.
EMILIA4, ontwikkeld door het Italiaanse team Onda Solare van de Alma Mater Studiorum (Universiteit van Bologna) won de Cruiser-klasse van de American Solar Challenge, de wedstrijd voor voertuigen op zonne-energie die in de Verenigde Staten wordt gehouden. De auto wordt aangedreven door 362 siliciumcellen van SunPower.
DAWN, de zonneauto die is ontwikkeld door studenten van het PROVE Lab (Prototype Vehicles Laboratory) van Cal Poly met cellen van SunPower, kan het geregistreerde snelheidsrecord voor voertuigen op zonne-energie verbreken door veel harder te gaan dan 100& km/u.
STELLA VIE, de auto die is ontworpen door het Solar Team Eindhoven en is uitgerust met zonnecellen van SunPower, was de hoofdrolspeler van de Bridgestone World Solar Challenge in 2017. De auto won in de klasse voor gezinsauto’s dankzij het uitzonderlijke rendement: 2,5 keer hoger dan dat van de tegenstanders.
De toekomst van mobiliteit is al begonnen en SunPower speelt een hoofdrol.
Foto: Solar Team Eindhoven