Phil Sharp racing a solar-powered boat

De Energy Challenge - volledig emissievrij winnen op zee

Wij bij SunPower streven er voortdurend naar steeds innovatievere toepassingen van onze zonnetechnologie te ontwikkelen, met als doel schone energie voor iedereen toegankelijker te maken, van universitaire teams van zonnewagens, tot het opnemen van projecten zoals Solar Impulse II of Planet Solar die onze campagne Demand Better SolarTM hebben geïnspireerd.
Bedrijf
Zonnepaneel Technologie
Solar Pioneers

Bij SunPower zijn we continu op zoek naar nieuwe toepassingen voor onze zonne-technologie zodat we schone energie voor iedereen toegankelijk kunnen maken, van auto’s op zonne-energie ontworpen door Nederlandse studenten tot wereldrecordhouders zoals zonne-vliegtuig Solar Impulse II of de Planet Solar catamaran.

Deze Earth Day vieren we onze planeet door het inspirerende verhaal van de Energy Challenge te delen, een zeilteam dat bewijst dat zonne-energie niet alleen schoon is en zo meehelpt om onze lucht en oceanen te beschermen, maar ook betrouwbaar is onder de meest barre omstandigheden - terwijl hun zeilschip schepen met traditionele brandstofbronnen voorbijstreeft.

Zonne-energie biedt grote voordelen op open zee. Het aanzienlijke vermogen dat een zeilschip nodig heeft voor de navigatie, communicatie en de auto-pilot betekent dat energie continu beschikbaar moet zijn. Door de zonnetechnologie van SunPower te integreren hebben we veel voorkomende en tijdrovende problemen kunnen overwinnen zoals het falen van dieselgeneratoren en stroomuitval. Daarnaast varen we uitstootvrij en vrijwel geluidloos waardoor we volledig kunnen genieten van alles wat de oceaan te bieden heeft.

Momenteel zijn we het enige emissievrije zeilschip in het Class 40 klassement en ons plan is om non-stop en zonder fossiele brandstoffen de wereld rond te varen. Het Energy Challenge team is bezig om een nieuw schip te ontwikkelen voor de IMOCA 60 klasse van de beruchte Vendee Globe 2020, een non-stop solo-race rond de wereld. We willen hiermee niet alleen het brede publiek laten zien wat de mogelijkheden zijn van schone technologie, ook willen we door het winnen van dit soort competities de voordelen van hernieuwbare energie in de maritieme sector aantonen. Deze kan heel goed worden geschaald en toegepast op zowel de pleziervaart als de scheepvaartindustrie.

Vorig jaar doorstonden de SunPower-zonnecellen die de Imerys aandrijven succesvol de barre omstandigheden van de Atlantische oceaan: golven van meer dan 7 meter hoog, windsnelheden boven de 70 km en de veelvuldige voetstappen van de Imerys bemanningsleden die over het dek moesten manoeuvreren! Het aantonen van de mogelijkheden en voordelen van nieuwe technologie en hernieuwbare energie in de high-performance race-wereld blijft een uitdaging voor het Energy Challenge-team, daarom ben ik erg blij dat we het kampioenschap van vorig jaar volledig emissievrij hebben gewonnen.

Phil Sharp rent in een boot op zonne-energie

Photo by Rolex Fastnet/Carlo Borlenghi

Zeilboten lijken misschien “schoon” te varen, maar als je weet dat de motoren en generatoren die de boot en de elektronische apparatuur aandrijven op Diesel werken, dan wordt ineens duidelijk dat het heel vervuilende vaartuigen kunnen zijn.

Een gemiddelde kleine cruisejacht kan gemakkelijk 2 tot 5 kg koolstofdioxide (CO2) per dag uitstoten voor energieverbruik en meer dan 50 kg per dag voor aandrijving, benodigd wanneer de wind matig is en voor het in en uit de haven manoeuvreren. Ter vergelijking: dat betekent dat een boot in één dag meer CO2 uitstoot dan een auto in een hele week woon-werkverkeer (de gemiddelde auto stoot zo’n 120 g CO2/km uit en de gemiddelde woon-werkafstand van Nederlanders is 22,6 kilometer).

Met de Energy Challenge, geleid door Phil Sharp Racing, tonen we de voordelen van schone technologie aan op het gebied van performance - concessies doen is niet nodig! Het doel is om 's werelds meest competitieve oceaanraces volledig emissievrij te winnen en boten voorbij te streven die afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.

Een nul-uitstoot behalen zonder in te boeten op prestaties

Ons oorspronkelijke doel was om de performance te optimaliseren door op zee grote hoeveelheden schone zonne-energie op te vangen, zodat de boot kon voldoen aan de vermogensbehoeften van de elektronica zoals navigatie, routing en de automatische piloot.

Het was voor ons daarom van essentieel belang om de meest geavanceerde flexibele zonneceltechnologie te gebruiken die zo efficiënt mogelijk aan deze eisen zouden kunnen voldoen terwijl deze tegelijkertijd bestand zou zijn tegen de barre Atlantische weersomstandigheden en het gewicht van de bemanningsleden die eroverheen moeten lopen om de zeilen verwisselen.

SunPower® flexibele lichtgewicht en hoogrenderende zonnecellen waren voor het Class 40 Imerys zeilschip een logische keuze voor het produceren van betrouwbare en schone energie. Vorig jaar trapten we ons Energy Challenge avontuur af met het volledig uitstootvrij winnen van een offshore competitie – we finishten de race met een voorsprong van maar liefst 30 zeemijlen (ongeveer 55 km).

Hoewel emissievrij meedoen aan de race – en deze te winnen – ons oorspronkelijke doel was, is een daarbij komend doel een alternatief te bieden voor de diesel motor en deze te vervangen met een schoon zelfvoorzienend waterstof-elektrisch energiesysteem. Het team is een alternatief aan het ontwikkelen dat niet alleen lichter is dan dieselmotoren, maar ook meer energieonafhankelijkheid en betrouwbaarheid biedt, en tegelijkertijd de gezondheid van onze oceanen verbetert en de luchtvervuiling vermindert.

PPhil Sharp rent in een boot op zonne-energie

In 2017 schreven we geschiedenis met de Imerys: het was het eerste emissievrije zeilschip, vrij van fossiele brandstoffen, dat een offshore kampioenschap won. Op 23 april gaan we van start in het 2018-raceseizoen en bouwen we langzaam op naar de beruchte Route-du-Rhum-race van St. Malo naar Guadeloupe in november. Zo’n 120 boten en schippers in 6 verschillende klassementen zullen er van start gaan. Er worden meer dan 2 miljoen toeschouwers verwacht. De Imerys zal de enige emissievrije boot zijn die meedoet.

Zeilcompetities gaan over het verleggen van grenzen, zowel voor onszelf als voor de technologie, alles voor de winst. Maar wij geloven dat de daadwerkelijke winst ergens anders ligt: het redden van de oceaan. Een competitie winnen op schone energie laat zien dat verduurzaming in de scheepvaartindustrie echt mogelijk is en dat we niet hoeven in te leveren op performance. Als deze sector overschakelt op schone energie kan dit een geweldig verschil maken, bijvoorbeeld voor verzuring die schadelijk is voor al het leven in de oceaan en voor het broeikaseffect, waardoor de oceaantemperatuur stijgt, het zeeniveau toeneemt en ons ecosysteem verder bedreigd wordt.

Het Energy Challenge team wil de zwaarste zeilcompetities winnen en tegelijkertijd een proeftuin te zijn voor baanbrekende duurzame technologie. Ons doel is om aan te tonen én uit te dragen dat schone technologie grote voordelen kan bieden op het gebied van performance, en zo de overgang naar een schone toekomst voor scheepvaartsector te ondersteunen.

Met schone energie uit SunPower zonnecellen willen we het eerste waterstof-elektrische vaartuig zijn dat de wereld rond vaart door mee te doen aan de Mount Everest onder de zeilcompetities: de Vendée Globe 2020. Deze solo, non-stop race rond de wereld is het toppunt van de oceaanraces en staat alom bekend als een van de zwaarste sportevenementen ter wereld.

Phil Sharp is schipper en technisch directeur van de Energy Challenge bij Phil Sharp Racing. In 2016 kreeg hij een Guinness Wereldrecord vermelding voor een nieuw wereldrecord “Speed Sailing Monohull”, door solo het Engelse Kanaal van Cowes, Isle of Wight naar Dinard, Frankrijk over te steken met een gemiddelde snelheid van 15,25 knopen (28 km / uur).

Als ontwerper van de krachtigste en meest betrouwbare solar die er op de markt is biedt SunPower unieke voordelen. Bezoek onze website voor meer informatie over creatieve toepassingen van onze zonnecellen of om dezelfde geweldige zonne-energie op het dak van uw huis of bedrijf te krijgen.