sun rays in a blue sky

Duurzame zonnepanelen vs. een slimme investering? Je hoeft niet te kiezen!

Wat is duurzaamheid eigenlijk? Als het om zonnepanelen gaat, heeft duurzaamheid alles te maken met impact op het milieu maar bijvoorbeeld ook met de levensduur van de zonnepanelen. Alles over waarom zonnepanelen met een lange levensduur gunstig zijn voor jou én het milieu, en wat zaken als degradatie en efficiëntie hiermee te maken hebben, lees je hier! Duurzaamheid en een financieel slimme keuze hoeven elkaar tenslotte niet in de weg te zitten.
Huiseigenaren
Ondernemingen
Overstappen op zonne-energie

Degradatie en efficiëntie

Twee technische begrippen die belangrijk zijn voor als je op de lange termijn wilt kunnen profiteren van een hoog rendement, zijn degradatie en efficiëntie. Degradatie is de jaarlijkse afname van het vermogen van een zonnepaneel, dit is dus van grote invloed op de prestaties en de levensduur ervan. Om die reden is het belangrijk goede kwaliteit zonnepanelen te kiezen, zodat je er zeker van bent dat ze over 20, 30 of 40 jaar nog steeds een goed vermogen hebben. Om de 15 jaar je zonnepanelen vervangen is namelijk niet echt duurzaam, niet qua grondstoffen, productie, recycling en ook niet voor je portemonnee. Een beperkte degradatie en een lange levensduur zijn hierbij dus cruciaal1 https://access.living-future.org/sunpower-e-series-and-x-series-panels .

Efficiëntie heeft te maken met het technische vermogen van een zonnepaneel. Om precies te zijn is efficiëntie het percentage zonlicht dat een zonnepaneel om kan zetten in elektriciteit binnen een bepaalde oppervlakte. Dit betekent ook dat een efficiënter zonnepaneel veel minder oppervlakte nodig heeft om dezelfde hoeveelheid energie te produceren dan een minder efficiënt paneel. Dit kan behoorlijk schelen in de benodigde oppervlakte en installatiekosten.

SunPower zonnepanelen zijn koplopers wat betreft een lage degradatie en een zeer hoge efficiëntie2 Gebaseerd op een vergelijking van data op de websites van de top-10 producenten via IHS in januari 2017. . Ze produceren over een periode van 25 jaar tot 70%3 SunPower 360W vergeleken met een conventioneel paneel van dezelfde afmetingen (260W, 16% efficiëntie, ca. 1,6 m2), 4% meer energie per watt (gebaseerd op PVSyst pan files), 0,75%/jaar tragere degradatie (Campeau, Z. et al. “SunPower Module Degradation Rate,” SunPower white paper, 2013). meer energie op dezelfde oppervlakte dan andere panelen. Bovendien neemt het vermogen maar heel weinig af door de lage degradatie. Tenslotte ligt de verwachte levensduur van SunPower zonnepanelen gemiddeld rond de 40 jaar (bij andere panelen is dit gemiddeld 30 jaar). Voor de eerste 25 jaar biedt SunPower een volledige garantie, op zowel het vermogen als de panelen zelf. Vergeleken met andere producenten is dit een zeer royale garantie en een flink langere levensduur.

Kortom: Bij een duurzame keuze horen een hoge efficiëntie, een lage degradatie en een lange levensduur. Financieel gezien zijn dit ook nog eens heel gunstige eigenschappen want: meer rendement voor een langere periode! Zoek de mate van degradatie van een zonnepaneel dus op en kijk wat dit betekent voor de energieproductie over 20 of 25 jaar. Kijk daarnaast ook goed naar de duur van de garantie.

Energie-terugverdientijd

SunPower zonnepanelenVoor de productie van zonnepanelen is er energie nodig en komt er helaas ook CO2 vrij, hoe duurzaam de productie en de materiaalkeuze ook zijn. Bij zonnepanelen wordt er daarom gesproken van een “energie-terugverdientijd”. Dit is de tijd die een zonnepaneel nodig heeft om net zoveel energie te kunnen produceren als dat er verbruikt werd tijdens de productie.

Voor de meeste zonnepanelen ligt de energie-terugverdientijd onder de 4 jaar. Als je uitgaat van een levensduur van gemiddeld 30 jaar dan is de rest van de tijd dus pure milieuwinst. SunPower zonnepanelen doen dit nog eens sneller. Hier ligt de energie-terugverdientijd rond de 1,2 jaar4 De Wild-Scholten, M. (2013). Energy payback time and carbon footprint of commercial photovoltaic systems. Solar Energy Materials and Solar Cells, 119, 295–305. . Aangezien SunPower zonnepanelen bovendien een verwachte levensduur hebben van meer dan 40 jaar5 SunPower zonnepanelen 40-jarige efficiënte levensduur,"SunPower white paper, 2013”. Efficiënte levensduur betekent dat 99 van de 100 panelen opereren op meer dan 70% van het geschatte vermogen. produceren zij dus bijna 39 jaar volledig schone energie. Er wordt hard gewerkt om door het gebruik van nieuwe productietechnieken en grotere efficiëntie van de panelen deze terugverdientijd nog eens te verkorten.

Kortom: een kortere energie-terugverdientijd betekent langer echt schone energie. Je profiteert hier optimaal van als zonnepanelen ook nog eens een lange levensduur hebben. Op deze manier krijgt rendement ineens een bredere betekenis: financiële voordelen voor jou maar ook milieuwinst!

Duurzaamheid en een financieel slimme keuze hoeven elkaar niet in de weg te zitten

Goedkopere zonnepanelen betekenen wellicht dat je sneller je investering terugverdient, maar ze zullen vaak ook sneller degraderen, een kortere levensduur hebben en dus ook minder lang rendement opleveren (en echt schone energie leveren!). Zelfs kleine verschillen in degradatie hebben over een periode van 20 of 25 jaar een grote impact. Bovendien maakt een verschil in aanschafprijs van bijvoorbeeld €500,- uitgesmeerd over de totale levensduur van 30-40 jaar maar heel weinig uit, dan maken vermogen, efficiency en mate van degradatie het verschil voor je rendement.

Kortom: naast dat het goed is te letten op hoe lang het duurt voordat je zonnepanelen zichzelf terugverdiend hebben qua investering, is het ook belangrijk oog te hebben voor de lange termijn voordelen. Veel duurzame eigenschappen betekenen ook dat je zonnepanelen je langer meer rendement zullen opleveren en dat ze minder snel vervangen hoeven te worden.

Kies voor écht duurzame zonne-energie!

Bij de keuze van zonnepanelen komt meer kijken dan alleen de prijs en het vermogen. Ook degradatie, efficiëntie, levensduur en energie-terugverdientijd spelen een belangrijke rol. Het streven naar duurzaamheid en een goede investering zitten elkaar dus zeker niet in de weg!