solar panels covered in snow

Werken zonnepanelen ook in de winter?

Heb je je ooit afgevraagd wat er met onze fotovoltaïsche panelen gebeurt als de temperatuur daalt en de sneeuwval ons spijt van de grote hitte van afgelopen zomer?
Zonnepaneel Technologie

solar panels

Nu de dagen weer korter worden en de kou in de lucht hangt is de grote vraag: wat nu met zonnepanelen? Produceren ze nog energie? En zijn ze wel bestand tegen het slechte weer?

Van een van onze Amerikaanse klanten kregen we deze foto opgestuurd. Op het dak van het eerste huis liggen SunPower zonnepanelen die ondanks de heftige sneeuwstorm nog steeds elektriciteit produceren. Het lijkt een klein wonder, maar toch verbaast ons dit niet. Zonne-energie wordt namelijk opgewekt door zonlicht, niet door warmte. Zonnepanelen werken eigenlijk zelfs beter bij lagere temperaturen. Warmte zorgt namelijk voor meer weerstand.

Zolang er zonlicht is, zullen zonnepanelen dus energie produceren. Zonlicht is er overigens niet alleen op heldere dagen, het is een misverstand dat zonnepanelen niet zouden werken als er bewolking is. Wolken houden slechts een deel van het daglicht tegen, anders zouden we namelijk niks meer kunnen zien.

Weinig licht, toch zonne-energie

neve sui pannelli solari

Omdat zonnepanelen afhankelijk zijn van zonlicht, zullen ze wanneer de dagen korter worden minder energie produceren. Wel is het zo dat efficiëntie1 Efficiëntie is het percentage zonlicht dat een zonnepaneel om kan zetten in elektriciteit binnen een bepaalde oppervlakte. Hoe efficiënter het paneel, hoe minder panelen - en minder dakoppervlak - er nodig zijn om hetzelfde aantal kWh te produceren dan met minder efficiënte panelen. hierin het verschil maakt: een paneel van goede kwaliteit met een hoge efficiëntie zal onder alle omstandigheden meer kWh produceren dan een paneel met een lagere efficiëntie.

SunPower-zonnesystemen zijn ontworpen voor maximale efficiëntie, wat betekent dat ze meer elektriciteit kunnen produceren, zelfs in omstandigheden met weinig licht. Met behulp van hoogwaardig, antireflecterend glas vangen SunPower panelen licht vanuit alle hoeken en vangen ze meer zonlicht op dan conventionele panelen.

Onze zeer efficiënte Performance panelen leveren bijvoorbeeld zo’n 32% meer energie gedurende de eerste 25 jaar van ingebruikname vergeleken met conventionele panelen2 Deze vergelijking is gebaseerd op een SunPower 405W paneel tegenover een vergelijkbaar conventioneel paneel van dezelfde grootte (310 W, 15.8% efficiënt, ongeveer 2 m2) met een degradatie van 0,6% per jaar. (Bron: Performance Series Review Leidos. 2017). Deze "Conventionele panelen" zijn gemaakt van siliciumcellen met dunne metalen rasterlijnen aan de voorzijde en 2 of 3 verbindingslinten die langs de voor- en achterkant zijn gesoldeerd. .

Wanneer zonnepanelen volledig worden bedekt door sneeuw kunnen ze geen energie produceren. Gelukkig zijn zonnepanelen glad en over het algemeen geïnstalleerd op het zuiden of zuidwesten, dus wanneer de zon opkomt, zal de sneeuw smelten en er vanzelf afglijden. Als er voor langere tijd een behoorlijk pak sneeuw op blijft liggen is handmatig sneeuwvrij maken een optie – wees hierbij wel voorzichtig of schakel een professional in. Gelukkig komt dit niet vaak voor.

Zijn zonnepanelen bestand tegen extreme weersomstandigheden?

In Nederland wordt winters weer vooral gekenmerkt door zware regenval, harde wind, soms sneeuw en temperaturen die tot onder nul kunnen dalen – met gelukkig ook af en toe een winterzonnetje. Het is daarom van belang dat zonnepanelen zo zijn ontworpen dat ze deze seizoensgebonden veranderingen goed kunnen doorstaan.

Hoewel extreme weersomstandigheden het voor zonnepanelen een uitdaging kunnen maken om nog energie te produceren heeft SunPower in 30 jaar tijd haar technologie kunnen optimaliseren. SunPower scoort dan ook nr. 1 qua bestendigheid bij onafhankelijke producttesten3 Nummer 1 score in “Fraunhofer PV Duurzaamheidsmeting voor zonnemodules: Deel 3”. PVTech Power Magazine, 2015; Campeau, Z. et al. “SunPower Module Degradation Rate” SunPower white paper, 2013. . Onze technologie is zeer goed bestand tegen de elementen, zelfs in de meest uitdagende omstandigheden: sneeuw, extreme temperaturen en windstoten. Dat is dan ook een van de redenen waarom onze zonnetechnologie door NASA werd uitgekozen voor het Greenland-ROVER onderzoek op de poolkap van Groenland.

De GROVER is een autonome onderzoeksrobot welke wordt aangedreven met twee SunPower zonnepanelen. Gedurende een periode van vijf weken op het hoogste punt van Groenland doorstonden de GROVER én de twee SunPower panelen met 192 Maxeon®-zonnecellen windstoten van 50 km/h en temperaturen tot -30 graden Celsius.

Als onze zonnepanelen efficiënt en duurzaam genoeg zijn om schone energie te kunnen produceren op een ijskoude poolkap, zijn we ervan overtuigd dat ze betrouwbaar genoeg zijn om hetzelfde te doen bij onze klanten thuis, bij bedrijven en energiecentrales. We hebben zelfs zoveel vertrouwen in de duurzaamheid van onze zonnepanelen - door alle seizoenen heen - dat ze geleverd worden met een garantie van 25 jaar. Zowel op het vermogen als op het product zelf.

SunPower-zonnesystemen zijn ontworpen om in alle seizoenen goed te presteren. Er is heel weinig onderhoud nodig maar het is altijd een goed idee om uw energieproductie in de gaten te houden om eventuele onregelmatigheden op te sporen. Neem vooral contact met ons op via 0800 0233 980 (Nederland) of 0800 786 35 (België) als u vragen hebt.