woman smiling and relaxing at her home

Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

Als je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen vraag je je waarschijnlijk af: welk prijskaartje hangt hier aan? En welke zonnepanelen zijn het beste? Hier gaan echter nog een paar stappen aan vooraf.
Huiseigenaren
Overstappen op zonne-energie

Allereerst is het verstandig om te bekijken of jouw woning wel geschikt is voor zonnepanelen. De volgende stap is te kijken naar je energieverbruik. Dit zijn al twee dingen die van grote invloed zijn op de keuze van de zonnepanelen. Pas daarna komen afwegingen als huur, koop of lease van zonnepanelen en eventuele subsidieregelingen. Maar laten we beginnen bij het begin: het huis.

zonne-energie thuis in Nederland

1. Passen zonnepanelen wel op mijn dak?

Zonnepanelen passen zowel op platte als op schuine daken. Zelfs op rieten, houten en leisteen dakbedekking kunnen zonnepanelen aangebracht worden. Let er wel op dat de installateur ervaring heeft met dit type dak en dakbedekking. Het belangrijkste is eigenlijk altijd dat de panelen goed kunnen ventileren. Dit komt het rendement ten goede. Als zonnepanelen namelijk te warm worden neemt het rendement af. Een kleine afstand tussen dak en paneel is dus aan te raden. Het gebruikte montagemateriaal speelt hierbij een grote rol. Deze moet bij het dak passen en het liefst zo min mogelijk zichtbaar zijn. Het oog wil natuurlijk ook wat.

2. Dakbedekking vervangen of repareren?

Voordat je aan zonnepanelen begint is het goed om te overwegen of het dak of de dakbedekking vervangen of gerepareerd moeten worden. Zonnepanelen gaan gemiddeld zo’n 30 jaar mee (SunPower zonnepanelen zelfs 401 SunPower zonnepanelen 40-jarige efficiënte levensduur,"SunPower white paper, 2013”. Efficiënte levensduur betekent dat 99 van de 100 panelen opereren op meer dan 70% van het geschatte vermogen. jaar) en tussentijds het dak vervangen zal extra kosten met zich meebrengen. Bovendien is het efficiënter en goedkoper om dakwerkzaamheden en installatie van zonnepanelen in één keer plaats te laten vinden.

3. Mijn huis ligt niet op het zuiden, wat nu?

De oriëntatie van het dak, de dakhelling en eventuele schaduw van bomen of andere gebouwen zijn van grote invloed op hoe en waar zonnepanelen het beste geplaatst kunnen worden. Het is niet zo dat enkel daken die een ligging hebben op het zuiden geschikt zijn voor zonnepanelen. Eigenlijk zijn alle daken die tussen het oosten en westen georiënteerd zijn geschikt. Daken die meer richting het noorden georiënteerd zijn of omringd worden door bebossing of hoge bebouwing krijgen minder direct zonlicht. Hoewel zonnepanelen ook energie zullen produceren op basis van indirect zonlicht, ze werken tenslotte ook op bewolkte dagen, zal de opbrengst dan wel lager liggen. Dit is dus een afweging. Bij platte daken zijn er wat oriëntatie betreft meer mogelijkheden.

zonne-adviesEen zonnepanelen adviseur kan op basis van een bezoek aan de woning een passend advies geven over de optimale oriëntatie en de plaatsing van de panelen. Zo’n advies is vrijwel altijd gratis en geeft veel inzicht in de mogelijkheden. Een adviseur kan ook een schatting maken van hoeveel energie een set zonnepanelen op jouw dak zal kunnen produceren en hoeveel besparingen je dit op kan leveren. Meer informatie.

4. Moet ik rekening houden met hoe schuin (of plat) mijn dak is?

Een passende helling van de panelen is van groot belang voor een optimale opbrengst. Niet de dakhelling, maar juist de helling van de panelen zelf is bepalend. Met montageframes kan een ongunstige dakhelling prima gecompenseerd worden. Bij platte daken met meerdere rijen zonnepanelen is het vooral van belang voldoende ruimte tussen de rijen aan te houden omdat de panelen anders schaduw op elkaar zullen werpen. Een expert kan je hierover goed adviseren.

5. Hoe zit het met energieverbruik?

De hoogte van je energieverbruik bepaalt hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Je behaalt een optimaal rendement als je evenveel energie produceert, als dat je verbruikt. Op die manier kun je veel geld besparen.

Zonne-energie verbruik je niet altijd op het moment dat het geproduceerd wordt. De wasmachine staat bijvoorbeeld niet persé om 12 uur ’s middags aan. De niet verbruikte energie lever je op dat moment terug aan het net. Op andere momenten, bijvoorbeeld ’s nachts, heb je misschien wel energie nodig voor de wasmachine. Deze energie neem je dan af van je energieleverancier. Het wegstrepen van de door jou afgenomen energie van je energieleverancier, tegen de energie die je zonnepanelen terug leveren, wordt saldering genoemd. Dit levert je een behoorlijke besparing op! In Nederland heeft minister Kamp van Economische Zaken bovendien onlangs bekend gemaakt dat deze salderingsregeling voor particulieren minstens tot het jaar 2023 verlengd wordt.

Produceer je minder energie dan je verbruikt, dan betaal je voor de extra afgenomen energie het normale tarief aan je energieleverancier. Produceer je toch meer energie dan je verbruikt, dan krijg je hiervoor een 'redelijke terugleververgoeding' van je energieleverancier. Maar ‘redelijk’ betekent in dit geval niet heel veel. In Nederland is het daarom op dit moment niet rendabel om meer energie te produceren dan dat je verbruikt. Particulieren doen er dus goed aan om door middel van zonnepanelen genoeg energie te produceren voor thuisgebruik.

Waar je verder nog op kunt letten is het rendement en de grootte van zonnepanelen. Dit scheelt namelijk per type en producent. Door voor compacte en efficiënte panelen te kiezen zal er meer ruimte op het dak overblijven. Dit kan goed van pas komen als je energieverbruik in de toekomst ineens stijgt door bijvoorbeeld de aanschaf van een elektrische auto en je nog extra zonnepanelen bij zou willen plaatsen.

6. Hoe kan SunPower mij hierbij helpen?

SunPower is een gerenommeerde Amerikaanse producent van topkwaliteit zonnepanelen. SunPower is al sinds 1985 actief in deze branche en heeft bewezen een betrouwbare speler te zijn. Zij hebben een Nederlands team van zorgvuldig geselecteerde adviseurs en werken samen met gekwalificeerde lokale installatiebedrijven. Een deel van de productie vindt plaats in Frankrijk.

Zonnepanelen zijn een grote investering en het liefst heb je er de komende 30 tot 40 jaar geen omkijken naar, daarom is een goede installatie erg belangrijk

Een goede installatie is van groot belang om een optimaal rendement te kunnen behalen. En er komt toch redelijk wat bij kijken: de juiste dakhelling, oriëntatie, ventilatie etc. Een goede installateur zal hier ook daadwerkelijk rekening mee houden, helaas kun je daar niet altijd van uitgaan. Zonnepanelen zijn een grote investering en het liefst heb je er de komende 30 tot 40 jaar geen omkijken meer naar. SunPower traint en certificeert daarom al zijn installateurs zelf zodat je altijd verzekerd bent van vakwerk. Vraag daarom altijd naar het SunPower Partnercertificaat van je installateur.

SunPower zonnepanelen worden bovendien geïnstalleerd met montageframes die passen op vrijwel alle typen daken en dakbedekking. Deze montageframes zijn bijna niet zichtbaar. Qua design produceert SunPower sowieso een van de mooiere panelen. Het SunPower Signature Black zonnepaneel is bijvoorbeeld volledig zwart zodat het bijna wegvalt op een zwart dak.

Tenslotte biedt SunPower 25 jaar garantie, op zowel het vermogen van de zonnepanelen als op de zonnepanelen zelf. Mocht een zonnepaneel onverhoopt toch niet naar behoren presteren dan zullen zij deze repareren of volledig vervangen en installeren.

SunPower geeft een gratis en geheel vrijblijvend advies. Zij zijn experts op het gebied van zonnepanelen en hun zorgvuldig geselecteerde Nederlandse adviseurs kunnen je een voorstel op maat aanbieden, afgestemd op jouw energieverbruik en woonsituatie.

Wil je weten of jouw huis geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel je op jouw energierekening kunt besparen? Neem dan even contact op met SunPower via 0800 0233 980 (Nederland) of 0800 786 35 (België). Of stuur een berichtje via website.