Maxeon Solar Cell Technology with Loon Balloons

Gemeenschappen met elkaar in contact brengen tijdens een wereldwijde gezondheidscrisis

Loon zorgt voor 4G-communicatie voor de plattelandsbevolking in Kenia
Maxeon zonnepanelen
Solar Pioneers

De behoefte aan communicatie is nog nooit zo groot geweest als tijdens deze wereldwijde gezondheidscrisis. Nu de coronapandemie miljoenen mensen van elkaar gescheiden houdt, wordt het dankzij een innovatieve technologie binnenkort mogelijk om informatie, hulpbronnen en communicatie beschikbaar te stellen aan plattelandsgebieden over de hele wereld. In Kenia heeft de overheid er onlangs mee ingestemd dat Loon (een dochterbedrijf van Alphabet) ballonnen oplaat tot op grote hoogte voor continue communicatie, voor een bijdrage in de strijd tegen het coronavirus en voor betrouwbaardere connectiviteit voor het platteland op langere termijn.

Ballonnen van Loon zweven op de rand van de ruimte, waar ze betrouwbare internettoegang en connectiviteit bieden voor afgelegen gebieden in de wereld. In dit geval biedt een nieuw samenwerkingsverband tussen Telkom Kenya en Alphabet's Loon toegang tot een 4G-netwerk aan regio's waar geen bereik is van leveranciers van netwerken voor mobiele telefoons. De energie voor alle boordapparatuur voor navigatie en communicatie is afkomstig van Maxeon-zonnecellen.

Door toegang tot deze diensten kunnen Kenianen contact houden met hulpdiensten en met hun naasten. Dit helpt enorm gezien de huidige uitdagingen voor de gezondheidszorg.
Uhuru Kenyatta, president van Kenia

In dit land met 50 miljoen mensen en niet meer dan 578 ic-bedden hangt het voorkómen van verdere verspreiding van COVID-19 sterk af van de mate waarin mensen toegang hebben tot de nieuwste informatie en opleidingen. Stabiele communicatie tussen families, medische professionals en lokale overheden is essentieel.

Een Loon-ballon met SunPower Maxeon-zonnepanelen

Een Loon-ballon met SunPower Maxeon-zonnepanelen begint aan zijn missie.

Ongekende duurzaamheid

Loon-ballonnen werken in de stratosfeer van de aarde, 20 kilometer boven zeeniveau. In tegenstelling tot stationaire celtorens, die meestal in gebieden met een dichte bevolking worden geplaatst, kunnen de ballonnen worden verplaatst naar plekken waar connectiviteit het hardst nodig is. De elektronica aan boord, die van energie wordt voorzien door SunPower Maxeon-technologie, en een oplaadbare batterij zorgen voor de navigatie met behulp van autonome software die voortdurend door operators op de grond wordt bewaakt. Een gebruiker van een mobiele telefoon heeft niet meer nodig dan een standaard LTE-telefoon om verbinding te maken met het Loon-netwerk.

Om de beloofde prestaties waar te maken, moeten Loon-ballonnen betrouwbaar en duurzaam zijn. Tot nu toe heeft Loon al meer dan 1 miljoen vlieguren en 40 miljoen kilometer achter de rug - genoeg voor 100 reizen naar de maan. Loon-ballonnen blijven op één enkele vlucht meer dan 220 dagen zweven, een absoluut record voor luchtvaartuigen in de stratosfeer. De ballonnen die momenteel de dekking in Kenia verzorgen, hebben duizenden kilometers afgelegd naar hun vaste positie.

Een kaart van de vlucht van de Loon-ballon

De vlucht van één Loon-ballon (HBAL125) op weg van Puerto Rico naar Kenia. (Bron afbeelding: Loon)

De prestaties van de software en het technische ontwerp zijn indrukwekkend. Maar het is ook een overweldigende fysieke prestatie gezien de extreme omstandigheden van de stratosfeer, waaronder intense UV-straling, windsnelheden van 100 km/u en temperaturen van minder dan -90 graden Celsius. Vanwege deze omstandigheden moet de apparatuur aan boord bijzonder licht en duurzaam zijn. De speciale SunPower-panelen die aan elke ballon worden gekoppeld, wegen maar 1 kilogram en kunnen niettemin 165 watt stroom opwekken – een indrukwekkende gewicht/energie-verhouding. De Maxeon-celtechnologie, die gedurende 25 jaar 35% meer energie levert met hetzelfde oppervlak in vergelijking met een conventioneel zonnepaneel,1 SunPower 400 W, 22,6% rendement, in vergelijking met een conventioneel zonnepaneel op rasters van dezelfde grootte (310 W mono PERC, 19% rendement, circa 1,64 m²)  maakt dit mogelijk.

Een medewerker in de productiefaciliteit voor SunPower-panelen in Frankrijk inspecteert Maxeon-cellen

Een medewerker in de productiefaciliteit voor SunPower-panelen in Frankrijk inspecteert Maxeon-cellen

Om bestand te zijn tegen deze extreme omstandigheden en betrouwbaar vermogen te kunnen leveren, worden elke zonnecel en elk paneel door een gespecialiseerd team van SunPower-technici in Porcelette (Frankrijk) zorgvuldig geproduceerd en gecontroleerd. Het team hanteert voor zichzelf en de producten uitzonderlijk hoge normen, in de wetenschap dat hun werk Loon helpt om slecht bereikbare bevolkingsgroepen te verbinden met essentiële hulpbronnen tijdens een wereldwijde noodsituatie.

"Wij realiseren ons maar al te goed wat de omvang is van deze pandemie en hopen dat we met onze technologie kunnen bijdragen aan een positieve verandering door het inspirerende werk van Loon," zegt Jeff Waters, CEO van Maxeon Solar Technologies.

Ons hart gaat uit naar de mensen in Kenia en over de hele wereld die zich in een uiterst precaire situatie bevinden. Wij hebben veel bewondering voor bedrijven zoals Loon die een bijdrage willen leveren en hopen dat onze technologie een klein verschil kan maken in deze zware tijden.

Lancering van de Loon-ballon in Kenia

 

Overweegt u om over te stappen op zonne-energie?

Ja, inderdaad
Vul het onderstaande formulier in.
Adres
Gelieve enkel cijfers in te voeren, zonder spaties.

Wanneer u uw gegevens naar SunPower stuurt, gaat u akkoord met de gebruiksovereenkomst en het privacybeleid van SunPower.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.