Schoon water voor inheemse gemeenschappen in Mexico dankzij zonne-energie
Water is een essentiële levensbehoefte, maar gebrek aan veilig water blijft in grote delen van de wereld een probleem. Het waterprobleem was al ernstig genoeg, maar wordt door de klimaatverandering nog eens verergerd. Droogte leidt nu al tot meer doden en volksverhuizingen dan andere natuurrampen. Over de hele wereld zijn er elk jaar meer gebieden die te lijden hebben onder droogte.1 Speciaal IPCC-rapport uit 2019 over klimaatverandering en land. Naar verwachting krijgen in 2025 zo'n 1,8 miljoen mensen te maken met waterschaarste en heeft 2/3 van de wereld te maken met een watertekort.2 Conventie van de Verenigde Naties voor bestrijding van woestijnvorming
Op het Mexicaanse schiereiland Yucatan lijden inheemse Maya-dorpen al onder continue waterschaarste nadat ongekende droogte en recente orkanen hun tol hebben geëist in de regio. Het biosfeerreservaat Calakmul is een UNESCO-werelderfgoed vanwege de natuurlijke biodiversiteit en oude archeologische Maya-locaties. Calakmul ligt in het grootste regenwoud van Mexico, en behalve verschillende inheemse dorpen is hier een grote rijkdom aan planten en dieren te vinden, waarvan een deel met uitsterven wordt bedreigd.
Maar sinds 2000 heeft Calakmul voortdurend te lijden onder droogte, waardoor het aantal bronnen voor drinkwater drastisch is afgenomen. Wat het nog erger maakt, is dat een recent orkaanseizoen heeft gezorgd voor zware overstromingen van de inheemse dorpen in de regio, waardoor de reservoirs met regenwater zijn vervuild. Zonder toegang tot schoon water begonnen de kinderen uitslag en diarree te krijgen, en klaagden volwassenen over immense dorst en maagpijn.
Kinderen spelen in de nabijgelegen Santa Rosa-rivier, en ook die is te sterk vervuild voor gebruik als drinkwater.
Er was dringend een oplossing nodig. Eén organisatie besloot het waterprobleem bij de bron aan te pakken - met een waterzuiveringssysteem op zonne-energie waarmee regenwater voor hele gemeenschappen wordt omgezet in schoon drinkwater.
Een oplossing voor rampen krijgt een permanente bestemming
Infinitum Humanitarian Systems (IHS) is een bedrijf uit Seattle dat maatschappelijk verantwoord wil ondernemen en dat een geavanceerd, draagbaar waterzuiveringssysteem heeft ontwikkeld voor rampgebieden en afgelegen regio's zoals Calakmul. Het WARP-systeem voor waterhulp en hernieuwbare energie werd aanvankelijk ontwikkeld voor de Roddenberry Foundation nadat de zware orkaan Haiyan in 2013 het zuiden van de Filipijnen verwoestte. Deze noodhulp voor rampen is nu ingezet als blijvend watersysteem voor inheemse dorpen in Calakmul.
Daniel Ascencio, Country Manager van IHS voor Mexico, in Calakmul, waar kinderen nu profiteren van schoon drinkwater uit een nieuw WARP-systeem
Een duurzaam watersysteem op zonne-energie
Er zijn drie gemeenschappen in Calakmul geselecteerd voor het WARP-systeem: El Manantial, Manuel Castilla Brito en Ley de Fomento Agropecuario. Door samenwerking tussen IHS, de Mexicaanse NGO Fondo para la Paz en de watercomités uit de gemeenschappen zelf, en met ondersteuning van de W.K. Kellogg Foundation leveren deze systemen nu zuiver, schoon drinkwater aan meer dan 1500 mensen in de regio.
Elk WARP-systeem is geheel zelfvoorzienend in een intermodale transportcontainer en wordt aangedreven door een intelligent zonne-energiesysteem dat is ontwikkeld in samenwerking met BMS Mobile Power en MIT's Lincoln Labs. Het systeem bestaat uit acht SunPower Maxeon-zonnepanelen van 110 W, die voldoende vermogen leveren om water uit een nabijgelegen reservoir te pompen, zonder dat er stroom van het elektriciteitsnet nodig is.
Alex Hatoum (rechts), Managing Director van IHS, en een collega installeren flexibele zonnepanelen op het dak van een nieuw WARP-systeem.
Het WARP2-systeem maakt gebruik van geavanceerde nanomaterialen die de gevaarlijkste verontreinigingen uit het water halen, zoals bacteriën, virussen, chemicaliën, pesticiden en zware metalen. Het systeem kan ruim 13.000 liter drinkwater per dag produceren.
Door ontwikkeling van het systeem kan nu twee keer zo veel water worden geproduceerd als met eerdere systemen met slechts een derde van de elektriciteit. In plaats van propaan wordt nu zonne-energie gebruikt om water uit reservoirs met regenwater naar het systeem te pompen. Zwaartekracht houdt het totale energieverbruik laag en zonne-energie doet de rest.
Wereldwijde expertise, lokaal eigendom en gebruik
Voor langetermijnoplossingen van waterproblemen moeten lokale gemeenschappen het eigendom van de watersystemen op zonne-energie krijgen. IHS heeft het WARP-systeem ontworpen als een platform dat kan uitgroeien tot een klein bedrijf dat door de gemeenschap wordt beheerd en onderhouden.
"Wij installeren het systeem en komen na 90 dagen terug om te zien hoe het systeem werkt en om het over te dragen aan de lokale gemeenschap," verklaart Alex. "Het doel is dat gemeenschappen zich organiseren om het systeem zelf te onderhouden."
Een bewoner van Calakmul drinkt een glas gezuiverd water.
Naarmate het tempo en de ernst van klimaatveranderingen over de hele wereld toenemen, wordt het voor gemeenschappen nóg belangrijker om over oplossingen te beschikken waarmee humanitaire behoeften bij de bron worden aangepakt. Het WARP-systeem is niet alleen een middel voor schoon water en gezondheid - het is een bron van zelfredzaamheid.
© 2021 Maxeon Solar Technologies. Alle rechten voorbehouden. MAXEON is een gedeponeerd handelsmerk van Maxeon Solar Technologies, Ltd. Ga naar maxeon.com/trademarks voor meer informatie.